Valaanpyynnin kannatus lisääntyy

Etelä-Koreassa alkaneessa Kansainvälisen valaanpyyntijärjestön vuosikokouksessa pyynnin vastustajat joutuvat puolustamaan tiukasti enemmistöasemaansa.

Valaanlihan pyynti kaupallisiin tarkoituksiin kiellettiin vuonna 1985, mutta esimerkiksi Japanissa valaita pyydetään tieteellisiin tarkoituksiin. Myös eteläkorealaisen Ulsanin kaupungin kalatoreilla ja ravintoloissa valaanlihaa on avoimesti tarjolla. Etelä-Koreassa lakia tulkitaan siten, että vahingossa kalastusverkkoihin ajautuneet valaat saadaan myydä.

Greenpeacen mielestä näitä vahinkoja sattuu liikaa, sanoo tiedottaja Jim Wickens.

- Myynti antaa selvän viestin siitä, että Korean hupeneva valaskanta on myytävänä ja se taas lisää väistämättä valaanpyyntiä, Wickens pahoittelee.

Valasravintolaa pitävän Yoon Kyeong Taen mukaan vahingoille on kuitenkin yksinkertainen selitys.

- Koreassa on valtavasti ihmisiä ja liian vähän kalateollisuutta vastaamaan kysyntää. Siksi Korean vesillä on paljon verkkoja muihin maihin verrattuna.

Greenpeace pelkää, että tänään alkava Kansainvälisen valaanpyyntikomission (IWC) vuosikokous yrittää lieventää kaupallisen valaanpyynnin rajoituksia. Kokouksen aluksi Japani ilmoitti kaksinkertaistavansa tutkimustarkoituksiin tapahtuvan valaanpyynnin.

Valaanpyyntikomiteassa saattaa valta vaihtua

Valaanpyyntiä vastustavat maat taistelevat säilyttääkseen enemmistönsä Kansainvälisessä valaanpyyntikomiteassa.

Valaanpyynnin kieltoa kannattavat valtiot, kuten Australia ja Uusi-Seelanti, saavat Etelä-Koreassa alkaneessa vuosikokouksessa tiukan vastuksen pyynnin sallimista vaativista maista.

Japanin, Norjan ja Islannin mielestä valaskanta on elpynyt niin hyvin, että pyyntikiintiöt tulisi sallia. Erityisen tiukkana on Japani, joka uhkaa erota järjestöstä ja lopettaa sen rahoituksen, jos pyyntiin ei suostuta. Samoilla linjoilla on myös Tanska, jonka mielestä pyyntikysymys on kriittinen järjestön tulevaisuuden kannalta.

- Kansainvälinen valaanpyyntikomitea hajoaa, jos pidämme kiinni pyyntikiellosta, sanoo Tanskan ulkoministeri Per Stig Møller.

IWC sallii nykyisin ainoastaan alkuperäiskansojen harjoittaman sekä tieteellisen valaanpyynnin. Kaupallisen valaanpyynnin kielto, moratorium, astui voimaan vuonna 1986.

Pyyntiä vastustavat valtiot ovat muodostaneet enemmistön 66-jäsenisestä Kansainvälisestä valaanpyyntikomissiosta vuodesta 1982 lähtien.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat