Mainos

Vakuutusyhtiöt jäämässä ilman listoja tsunamiuhreista

Päätöstä perustellaan tietosuojasyillä. Myös valtiolla olisi tarvetta vakuutusasioiden selvittämiseen evakuointikustannuksien osalta.

Vakuutusyhtiöt eivät ilmeisesti saa käyttöönsä henkilötietoja Kaakkois-Aasian katastrofin uhreista.

Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliitosta kerrotaan, että päätöstä perustellaan tietosuojasyillä.

-Kaikilta osin ei nyt olla saatu ihan virallisia vastauksia, mutta siltä se näyttää, ettei tietoja saada, kertoo Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton vahinkovakuutuspäällikkö Hannu Ijäs.

-Ei ole säännöksiä, jotka mahdollistaisivat tietojen luovutuksen.

Vakuutusyhtiöt ovat halunneet ainakin kadonneiden suomalaisten henkilötietoja, jotta yhtiöt voisivat oma-aloitteisesti selvittää heidän vakuutusturvansa. Tarkoitus on varmistaa, että korvaukset tulevat oikein maksetuiksi eikä vakuutukset pääty tarpeettomasti esimerkiksi maksujen laiminlyönnin johdosta.

-Jos koko perhe on kadonnut tai pelkät lapset ovat jäljellä, niin silloin tietysti on riski, että joitakin vakuutusturvan osia jää sitten katveeseen ja tietämättä, Ijäs sanoo.

Vakuutusten selvittämiseen on tarvetta myös valtiolla, kun evakuointikustannusten jakoa selvitellään. Valtio korvaa niiden evakuoinnin, joilla ei ole vakuutusta. Muiden osalta lasku lähetetään vakuutusyhtiöille.

Valtio maksaa tällä viikolla Finnairin noin 1,9 miljoonan laskun evakuoinnista, jonka jälkeen vakuutusyhtiöiden kanssa aletaan miettiä kustannusten jakoa. Valtiokonttorin mukaan nimilistoja ei kuitenkaan aiota luovuttaa vakuutusyhtiöihin.

Tietosuojavaltuutettu ei luovuttaisi tietoja sellaisinaan

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ei pidä perusteltuna sitä, että Aasian kriisialueella olleiden noin 3000 suomalaisen tietoja annettaisiin sellaisenaan vakuutusyhtiöille. Listalla saattaa olla arkaluonteisia tai salassa pidettäviä tietoja esimerkiksi ihmisten terveydentilasta.

-Ensinnäkin sen takia, ettei tulisi tilannetta, jossa vakuutusyhtiö saisi käyttöönsä tarpeettomia tietoja sellaisista ihmisistä, joihin heillä ei ole asiakassuhdetta, Aarnio perustelee.

Hänestä olisi parempi, jos ihmiset tai kadonneiden omaiset itse kääntyisivät vakuutusyhtiön puoleen. Aarnio on lisäksi esittänyt, että jokin ulkopuolinen taho voisi tutkia yhdessä vakuutusyhtiöiden kanssa, kuinka monella evakuoiduista on kulut kattava vakuutus.

KRP: Ruotsalaislistalla muutama suomalainen

Alle kymmenen suomalaista on tänään julkaistulla Aasian hyökyturmassa kadonneiden ruotsalaisten listalla. He kaikki ovat Ruotsissa asuvia henkilöitä, kertoo rikosylikomisario Göran Wennqvist Suomen Keskusrikospoliisista. Osa listalla olevista suomalaisista on Suomen kansalaisia, osalla on kaksoiskansalaisuus ja osalla Ruotsin kansalaisuus.

- Nämä suomalaisnimet ovat käytännön syistä Ruotsissa julkaistulla listalla, koska mahdollisesti heidän koko sukunsa asuu Ruotsissa. Ruotsin viranomaisten on sillä tavalla helpompi kerätä omaisilta tietoja, kuten esimerkiksi DNA-näytteitä, Wennqvist sanoo.

Suomalaisviranomaisille vajaan 560 nimen ruotsalaislistan julkistaminen ei aiheuta yllätyksiä, koska yhteistyö on ollut tiivistä Pohjoismaiden ja eritoten Ruotsin kanssa. Tämän vuoksi ei myöskään ole riskiä siitä, että jotkut nimet ilmestyisivät vahingossa useammalle listalle.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 09.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.