Mainos

Vakuutusten korvaamat ukkosvauriot lievässä kasvussa

Ukkosen aiheuttamat ylijännitevauriot ovat kolme kertaa yleisempiä kuin palovahingot.

Vakuutusyhtiöiden korvaukset ukkosen aiheuttamista vahingoista ovat lisääntyneet hieman tänä kesänä.

Suomen kolmesta suurimmasta vakuutusyhtiöstä Pohjolasta, Tapiolasta ja Ifistä kerättyjen arvioiden perusteella vahinkoja on tänä vuonna sattunut jonkin verran enemmän kuin viime vuonna. Viime vuonnakin vakuutusyhtiöt korvasivat ukkosen aiheuttamia vahinkoja useiden miljoonien eurojen arvosta. Yksittäiset korvaussummat vaihtelevat hyvin paljon, mutta keskimäärin liikutaan muutamissa sadoissa euroissa

Palvelupäällikkö Jukka Sironen Tapiolasta kertoo ukkosvaurioiden olevan yleensä sitä suurempia mitä lämpimämpi kesä on.

- Esimerkiksi tänä kesänä on ilmoituksia tullut enimmillään kymmeniä päivittäin.

Tyypillisesti ukkonen iskee kesämökkiin tai omakotitaloon haja-asutusalueelle. Kaupunkien keskustoissa salamoiden aiheuttamat vauriot ovat harvinaisempia.

- Vahinkoja sattuu huomattavasti enemmän omakotitaloissa kuin kerrostaloissa. Niissä aiheutuneet ukkosvahingot ovat melko harvinaisia, kertoo osastopäällikkö Tuuli Paasilehto Pohjolasta.

Tarpeettomat töpselit pois seinästä

Eniten ukkonen aiheuttaa ylijännitevaurioita kodin sähkölaitteisiin. Salamoiden aiheuttamat ylijännitevauriot ovat kolme kertaa yleisempiä kuin palovahingot, muistuttaa korvauslakimies Kari Ketven Ifistä.

Alttiimpia ylijännitevaurioille ovat tietokoneet, televisiot, videot, puhelimet ja faksit. Silti myös jää- ja pakastinkaapit saattavat rikkoutua.

- Myös varashälyttimet ovat hyvin ukkosherkkiä, Sironen Tapiolasta opastaa.

Paras tapa suojautua ukkosvaurioilta on vetää turhat töpselit pois seinästä ukonilmalla. Ylijännite voi iskeä televisioon myös antennijohtoa pitkin ja lankapuhelimeen seinäpistokkeen kautta, joten pelkän sähkötöpselin poistaminen seinästä ei riitä. Sähkölaitteisiin voi hankkia myös ylijännitteenestolaitteita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.