Vakuutuspetokset harvoin poliisin tietoon

Uusimman tutkimuksen mukaan vain hyvin harva vakuutuspetos tulee poliisin tietoon.

Vakuutusyhtiöissä työskentelevät vakuutusetsivät ovat selvittäneet 2000-luvulla vuosittain noin 2 000 epäselvää vahinkotapausta. Niistä vain 5–10 prosenttia on ilmoitettu poliisille.

Vakuutuspetosten enemmistö on tavallisten ihmisten ja heidän yritystensä tekemiä. Poliisia kiinnostavat erityisesti ammattirikollisten miljardeissa liikkuvat petokset.

Henkilöautot suurin ryhmä petoksissa

Vuonna 2005 tietoon tulleista 220 vakuutuspetosasiasta yli neljä viidesosaa liittyi henkilöautoihin. Yleisimpiä tekoja olivat liikennevakuutusmaksujen maksamatta jättäminen, auton anastaminen sekä polttaminen tai muu vahingoittaminen. Muut petosepäilyt koskivat esimerkiksi tulipaloja, moottoripyörän anastamisia sekä tapaturma-, matka- ja henkivakuutusten väärinkäyttöjä.

Tutkija Anja Lohinivan ja erikoistutkija Vesa Muttilaisen raportti Vakuutusala petosten kohteena perustuu vakuutusetsivien ja poliisien haastatteluihin sekä tilasto- ja rekisteritietoihin. Finanssialan Keskusliiton ja Polamkin rahoittamassa tutkimushankkeessa kerättiin tietoa myös petosten sääntelystä ja torjunnasta.

– Vakuutusalalla olisi pohdittava tarkempaa ohjeistusta petosepäilyjen ilmoittamiseen poliisille. Vakuutusetsivien määrän lisääminen voisi auttaa paljastamaan piiloon jääviä petoksia, arvioi erikoistutkija Vesa Muttilainen.

– Lisäksi petoksista ja niiden tutkinnasta tarvitaan tarkempia tilastoja. Poliisin puolestaan tulisi pohtia vakuutuspetosten asemaa rikostutkinnassa ja koulutustarpeita vakuutusasioissa, Muttilainen lisää.

Yleisin tuomio on ehdollista vankeutta

Vakuutusalalla noin 30 henkilöä on erikoistunut epäselvien vahinkojen tutkintaan. Vakuutusalan vahinkorekisteri sisältää tietoja noin 5,5 miljoonasta vahingosta. Väärinkäytösrekisterissä on merkintä lähes 500 petokseen syyllistyneestä henkilöstä.

Yleisin seuraamus vakuutuspetosasioissa on ehdollista vankeutta. Neljä juttua viidestä on tuomittu syytteen mukaan. Petosjuttujen käsittely rikosilmoituksesta tuomioon kestää noin puolitoista vuotta, poliisin esitutkinta vie tästä noin puoli vuotta.

Osa vakuutuspetoksista jää kokonaan selvittämättä ja tämä nostaa vakuutusten hintaa.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat