Vakuutus- ja pankkivalvonta yhteen

Pankkien ja vakuutusyhtiöiden valvonta on menossa yhteen. Selvitysmies Björn Walhroos esittää maanantaina julkistettavassa raportissaan pankki- ja vakuutusvalvonnan siirtämistä uudelle viranomaiselle. Asiasta kertoo tämän aamun Helsingin Sanomat.

Perustettava valvontayksikkö olisi suoraan maan hallituksen alainen. Vakuutuslakien valmistelu ja vakuutusalan ohjeet jäisivät Wahlroosin mallissa edelleen sosiaali- ja terveysministeriön vastuulle.

STM puolustaa nykyistä vakuutusvalvontaa

Vakuutuslaitosten ja pankkien valvonnan yhdistäminen ei ole perusteltua, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuoreessa julkaisussa. Siinä puolustetaan nykyistä käytäntöä, jossa pankkeja valvoo Rahoitustarkastus ja vakuutuslaitoksia STM:n vakuutusosasto. Sen sijaan valvontaviranomaisten yhteistyön kehittämistä julkaisu pitää perusteltuna.

Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa pankkien ja vakuutuslaitosten tarkastus on keskitetty yhteen organisaatioon. STM:n julkaisussa kuitenkin korostetaan, että Suomessa vakuutusalan rakenne poikkeaa muista Pohjoismaista lakisääteisen sosiaalivakuutuksen vuoksi. Näin Norjan, Ruotsin ja Tanskan valvontapa ei sovellu Suomen oloihin.

-Valvontojen yhdistäminen ei ole perusteltua myöskään siitä syystä, että kriisitilanteissa yhdistetty valvonta joutuu tilanteisiin, joissa valvottavien edut voivat olla vastakkaisia, STM:n julkaisussa todetaan.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat