Vakuuskeskustelu toi kyselyryöpyn ministeriöön

Vilkkaana käynyt keskustelu vakuussopimusten julkisuudesta on saanut monet suomalaiset pyytämään asiakirjoja valtiovarainministeriöstä.

Ministeriö on saanut tänä vuonna huomattavasti enemmän pyyntöjä kuin aikaisempina vuosina.

Tänä vuonna ministeriölle on esitetty jo 60 asiakirjapyyntöä, joista valtaosa koskee Suomen tekemiä vakuussopimuksia Kreikan ja Espanjan kanssa. Aikaisempina vuosina kyselyitä on tullut vain muutama vuodessa.

Ministeriöstä kerrotaan, että sopimuksia ovat pyytäneet niin tiedotusvälineet kuin tavalliset kansalaiset.

– Vakuusjärjestelyt ovat olleet paljon julkisuudessa, mutta varmasti myös tietoisuus on lisääntynyt, että asiakirjoja voi pyytää, sanoo valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Salla Kalsi.

Kansalaisten aktiivisuutta ovat saattaneet lisätä myös verkkosivustot, joissa pohditaan hallinnon avoimuutta.

Kalsin mukaan asiakirjapyynnöt ovat työllistäneet paitsi kirjaamoa myös vakuusjärjestelyissä toimineita virkamiehiä

– Julkisen ja salaisen sisällön eritteleminen ja mustaaminen on työlästä. Julkisuuslain pykälien soveltamista on pohdittava hyvin tarkoin.

Valtiovarainministeriö käsittelee vuosittain yli 1600 asiaa. Niistä noin 2-4 katsotaan vuosittain niin salaisiksi, että ne kirjataan erilliseen salaisten asioiden asiakirjarekisteriin eli diaariin.

STT pyysi valtiovarainministeriöltä diaariotetta salaisesta diaarista. Vakuussopimusmerkintöjen lisäksi diaarissa oli lähinnä euroryhmän kokousmuistioita sekä raportteja velanhoidosta ja rahoitusjärjestelmästä.

Kalsin mukaan kukaan ei ollut aikaisemmin pyytänyt listaa salaisista asioista.

– Yleistuntuma on se, että merkinnät on tehty niin yleisluonteisesti, että niistä ei yleensä paljastu mitään salaista, Kalsi sanoo.

VM poisti diaarin merkinnöistä muutamia ennen sen näyttämistä STT:lle.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat