Vakoileeko Android-puhelimesi tietämättäsi sinua?

Jos sinulla on Android-puhelin, johon olet asentanut sovelluksia Android Market -sovelluskaupasta, tietosi saattavat hyvinkin levitä eri mainostajille ilman lupaasi.

PCWorldin sivuilla kerrotaan, että vaikka et koskaan käyttäisi Foursquaren, Facebook Placesin tai Google Latituden tapaisia sijaintipalveluja, saattavat asentamasi muut ohjelmat kuitenkin kaapata tietojasi.

Intelin tutkimuslaitoksen ja Duken yliopiston tutkimus paljastaa nimittäin, että Android-sovellukset keräävät paikkatietoja käyttäjiensä GPS-puhelimista ja jakaa niitä ilman käyttäjän lupaa. Tutkijat tarkastelivat kolmeakymmentä suosittua Android-sovellusta.Tutkijat käyttivät TaintDroid -työkalua seuratakseen, mitä tietoja jaettiin ja kenelle.

- Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta tarkastelluista sovelluksista rikkoi käyttäjän yksityisyyden suojaa jakamalla paikkatietoja tai kännykän identifioivia tietoja.

- Puolet sovelluksista lähetti käyttäjän paikkatietoja Admobin kaltaisille mainosverkostoille tai Flurryn tapaisille tutkimusyhtiöille ilman käyttäjän lupaa.

- Tutkituista sovelluksista seitsemän lähetti laitteen tunnistusnumeroita servereilleen.

- Kaksi ohjelmaa kaappasi käyttäjän puhelinnumeron, id-numeron ja käyttäjän maantieteelliset koordinaatit.

Sovellukset siis jakavat tietojasi mainosyhtiöille ja tallentavat niitä palvelemilleen. Poliisi tarvitsisi näiden tietojen saamiseen oikeuden luvan, PCWorldin sivuilla huomautetaan.

Tutkitut sovellukset:

Tutkimuksessa ei kerrota tarkemmin mikä sovellus jakaa mitäkin tietoja. Oheisesta sovellusistasta ei siis selviä, mitkä ohjelmat eivät levitä tietojasi lainkaan:

The Weather Channel, Cestos, Solitaire, Movies, Babble, Manga Browser, Bump, Wertago, Antivirus, ABC Animals, Traffic Jam, Hearts, Blackjack, Horoscope, 3001 Wisdom Quotes Live, Yellow Pages, Dastelefonbuch, Astrid, BBC News Live Stream, Ringtones, Layer, Knocking, Barcode Scanner, Coupons, Trapster, Spongebob Slide, ProBasketBall, MySpace, ixMAT, sekä Evernote.

Kyseinen tutkimus keskittyi Android-sovelluksiin, mutta PCWorldin sivuilla kerrotaan, että ongelma ulottuu luultavasti myös muihin käyttöjärjestelmiin Androidin sovellusten ongelmista kuullaan ensin, koska Android on avoin järjestelmä ja sen ohjelmapuolta on siten helpompi tutkia.

Lue myös:

    Uusimmat