Mainos

Väkivaltarikokset lisääntyvät edelleen

Rikosten määrä on yhä jatkanut kasvuaan. Erityisesti pahoinpitelyjen määrä on viime vuoden aikana lisääntynyt. Myös törkeimpien väkivaltarikosten kuten tappojen ja murhien määrä pysyy korkealla tasolla.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan pahoinpitelyrikosten lisääntyminen parina viime vuonna merkitsee sitä, että niiden määrä myös jatkaa yhä kasvuaan.

Kun 1970- ja 80-luvuilla Suomessa tehtiin runsaat sata tappoa ja murhaa vuodessa, viime vuonna tilastoitiin 160 murhaa tai tappoa sekä 331 yritystä. Luku on edelleen Pohjoismaiden korkein ja sijoittuu eurooppalaisessa vertailussa yläpäähän.

Väkivaltarikosten lisäksi suomalaiset syyllistyvät edelleen usein liikennerikoksiin. Vuonna 1996 liikennerikosten osuus kaikista rikoksista oli lähes puolet, 47 prosenttia.

Ryöstöt ja varkaudet kääntyivät laskuun

Monen rikoslajin määrällinen kasvu on kuitenkin muutaman viime vuoden aikana taittunut. Esimerkiksi rattijuopumusten ja ryöstöjen määrä kääntyi viime vuonna selvään laskuun. Varkaudet vähenivät vuonna 1994 ensi kertaa pitkään aikaan.

Myös yli kymmenen vuoden ajan rajusti kasvaneiden vahingontekojen määrä on muutaman viime vuoden aikana hieman vähentynyt. Poliisin tietoon tulleet petokset ja kavallukset ovat palautuneet vuoden vuosikymmenen vaihteen huippuluvuista vuoden 1983 tasolle.

Eräs piirre rikollisuuden kehityksessä on kuitenkin, että omaisuusrikosten osuus on kasvanut samalla kun henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten, siveellisyysrikosten ja muiden rikoslakirikosten osuus on pienentynyt.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.