Mainos

Väkivaltarikokset lähes kaksinkertaistuneet alkuvuodesta

Alkoholin kulutus on lähtenyt kuluvana vuonna selvään kasvuun. Lisääntynyt alkoholinkäyttö näkyy nyt myös tämän vuoden ensimmäisissä rikostilastoissa.

Sisäasiainministeriön poliisiosaston tuore selvitys vahvistaa alkoholin hinnanalennuksen pelätyt vaikutukset. Selvityksen mukaan väkivaltarikosten määrä on miltei kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

Pelko alkoholin hinnanalennuksen vaikutuksista on nyt osoittautumassa aiheelliseksi. Suomalaisten lisääntynyt alkoholinkulutus näkyy nyt selvästi myös rikosten määrissä.

Sisäasianministeriön poliisiosaston tuoreen selvityksen mukaan lisääntynyt juopottelu näkyy erityisesti väkivaltarikosten määrän jyrkkänä kasvuna.

- Henkirikokset ja niiden yritykset ovat melkein tuplaantuneet. Että kun niitä oli viime vuonna reilu 60 ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana, niin nyt niitä on lähes 120, ylikomisario Jaakko Wallenius Sisäasianministeriön poliisiosastolta kertoo.

Myös pahoinpitelyt ja törkeät pahoinpitelyt ovat lisääntyneet yli viidellätoista prosentilla. Väkivaltarikoksissa alkoholi on mukana kolmessa rikoksessa neljästä.

Myös rattijuopumusrikoksissa kasvu on ollut selvää. Esimerkiksi tämän vuoden vappuna jäi kiinni miltei sata rattijuoppoa enemmän kuin viime vuonna.

- Siinä on havaittavissa sekä tavallisten rattijuopumusten että törkeiden rattijuopumusten osalta yli kahdenkymmenen prosentin kasvu. Eräästä kaupungista sanottiin, että rattijuoppoja on niin paljon ettei tarvitse ratsiaa pitää, että niitä on riesaksi saakka, Wallenius kertoo.

Poliisin näkökulmasta tilanne on hälyttävä.

- Poliisi joutuu näitä tehtäviä hoitamaan enemmän ja aikaa jää ennalta estävään toimintaan ja muihin hälytystehtäviin vähemmän, Wallenius harmittelee.

Rikosten määrän pitkäaikaisempaa kasvua on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida. Sisäasiainministeriön poliisiosaston mukaan kokonaisvaltaisempi tilannearvio voidaan tehdä vasta syksyllä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.06.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.