Väkivaltapelejä myydään lapsille

Asiantuntijoiden mukaan kaupoissa ei ymmärretä pelien ja videoiden haitallisuutta. K-18-pelin myyminen alaikäiselle on rikos.

Kotimaa-lehti testasi kolmen varhaisteinin kanssa K-15- ja K-18-videonpelien ja -elokuvien saatavuutta eri tavarataloissa. 14-vuotias poika sai miltei kaikista marketeista yli 18-vuotiaille tarkoitettuja väkivaltaisia videopelejä. 10- ja 11-vuotiaille tytöille K-15-elokuvien ostaminen oli lähes yhtä helppoa.

Tulos yllätti testaajat, sillä näiden tuotteiden myynti alaikäiselle on rikos. Kotimaa-lehden mukaan kassa saattoi kysyä etukorttia, kun olisi pitänyt pyytää henkilöllisyystodistusta.

14-vuotias poika sai ostosretkellänsä käsiinsä muun muassa raakaa ja sadistista väkivaltaa, huumeita, seksiä ja uhkapeliä sisältäviä aikuisten pelejä.

Lapsiasiavaltuutettu: Tiedottamista lisättävä

Valtion elokuvatarkastamon ylitarkastaja Maarit Pietinen on yllättynyt testin tuloksista. Pietinen arvioi Kotimaa-lehdessä, että kiellettyjen pelien ja elokuvien haitallisuutta ei vieläkään oikein tajuta. Kauhu- ja väkivaltapelit ja elokuvat voivat herättää lapsissa ahdistusta ja painajaisia.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula pitää tilannetta huolestuttavana. Aulan mielestä kauppojen on herättävä tiedostamaan vastuunsa.

– Kauppayrittäjän täytyy huolehtia, että liikkeessä tiedetään lain kieltävän elokuvien tai pelien myynnin alaikäisille. Lain mukaan vastuu on kielletyn tuotteen levittäjän, Aula painottaa Kotimaa-lehdessä.

Alkoholin ja tupakan myyntiin verrattuna, pelien ja videoiden myynnin valvonta on vähäistä. Aula kuitenkin uskoo, että parannusta on luvassa, sillä poliisi ja elokuvatarkastamo on tiivistänyt yhteistyötään.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat