Mainos

Väkivaltapelejä myydään lapsille

Asiantuntijoiden mukaan kaupoissa ei ymmärretä pelien ja videoiden haitallisuutta. K-18-pelin myyminen alaikäiselle on rikos.

Kotimaa-lehti testasi kolmen varhaisteinin kanssa K-15- ja K-18-videonpelien ja -elokuvien saatavuutta eri tavarataloissa. 14-vuotias poika sai miltei kaikista marketeista yli 18-vuotiaille tarkoitettuja väkivaltaisia videopelejä. 10- ja 11-vuotiaille tytöille K-15-elokuvien ostaminen oli lähes yhtä helppoa.

Tulos yllätti testaajat, sillä näiden tuotteiden myynti alaikäiselle on rikos. Kotimaa-lehden mukaan kassa saattoi kysyä etukorttia, kun olisi pitänyt pyytää henkilöllisyystodistusta.

14-vuotias poika sai ostosretkellänsä käsiinsä muun muassa raakaa ja sadistista väkivaltaa, huumeita, seksiä ja uhkapeliä sisältäviä aikuisten pelejä.

Lapsiasiavaltuutettu: Tiedottamista lisättävä

Valtion elokuvatarkastamon ylitarkastaja Maarit Pietinen on yllättynyt testin tuloksista. Pietinen arvioi Kotimaa-lehdessä, että kiellettyjen pelien ja elokuvien haitallisuutta ei vieläkään oikein tajuta. Kauhu- ja väkivaltapelit ja elokuvat voivat herättää lapsissa ahdistusta ja painajaisia.

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula pitää tilannetta huolestuttavana. Aulan mielestä kauppojen on herättävä tiedostamaan vastuunsa.

– Kauppayrittäjän täytyy huolehtia, että liikkeessä tiedetään lain kieltävän elokuvien tai pelien myynnin alaikäisille. Lain mukaan vastuu on kielletyn tuotteen levittäjän, Aula painottaa Kotimaa-lehdessä.

Alkoholin ja tupakan myyntiin verrattuna, pelien ja videoiden myynnin valvonta on vähäistä. Aula kuitenkin uskoo, että parannusta on luvassa, sillä poliisi ja elokuvatarkastamo on tiivistänyt yhteistyötään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.