Mainos

Väkivaltaisuudet jatkuvat Sri Lankassa

Väkivaltaisuuksien kiihtymisestä huolimatta kumpikaan osapuoli ei ole virallisesti irtautunut vuoden 2002 tulitaukosopimuksesta.

Tamilikapinalliset ovat tulittaneet Sri Lankan tärkeintä laivastotukikohtaa saaren luoteisosassa. Neljä sotilasta kuoli ja 30 haavoittui, kun Trincomaleen kaupunkiin satoi kranaatteja ja tykistötulta.

Satamasta oli lähdössä lautta, jonka kyydissä oli yli 800 sotilasta. Tulituksessa tuhoutui ainakin yksi tykkivene. Armeija kehotti siviilejä poistumaan satama-alueelta, koska se pelkäsi tulituksen jatkuvan.

Yhteenotot ovat jatkuneet kiivaina sen jälkeen kun kapinalliset väijyttivät armeijan bussin. Sirpalemiinan räjähdyksessä kuoli eilen ainakin 19 sotilasta.

Hallituksen joukot pommittivat aiemmin samalla alueella tamilien tukikohtia. Armeija sanoo tappaneensa kymmeniä kapinallisia, mutta tietoa ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Armeija yrittää vallata vesivarastoa, jota kapinalliset ovat pitäneet hallussaan. Hallitus syyttää tamilien LTTE-järjestöä yrityksestä katkaista vedet noin 50000 ihmiseltä.

EU:n tarkkailijat pois saarelta

Vaikka väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet, kumpikaan osapuoli ei ole virallisesti irtautunut vuoden 2002 tulitaukosopimuksesta.

-En edelleenkään usko täysimittaiseen sotaan, pohjoismaisen tarkkailijaryhmän johtaja Ulf Henricsson sanoo.

Ruotsi päätti vetää tulitaukotarkkailijansa pois Sri Lankalta. Ulkoministeri Jan Eliasson piti vetäytymistä valitettavana, mutta ei nähnyt muuta vaihtoehtoa.

- Tamilitiikerit ovat pitäneet kiinni siitä, etteivät he halua EU-maiden kansalaisia edustettuina tarkkailijatehtävässä, Eliasson on sanonut radiohaastattelussa.

Ruotsilla on Sri Lankassa 15 tarkkailijaa. Lisäksi operaation johtaja on ruotsalainen.

Tamilikapinallisten mukaan EU-maiden tarkkailijat eivät ole enää puolueettomia, koska unioni on luokitellut kapinallisten LTTE:n terroristijärjestöjen joukkoon. Suomi ja Tanska päättivät viime viikolla vetää tarkkailijansa pois saarelta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.