Mainos

Väkivaltaisia raiskauksia pidetään lievinä

Syyttäjät ja tuomioistuimet saattavat pitää jopa selviin vammoihin johtanutta raiskausta lievänä.

Nelosen uutisten selvityksen mukaan sukupuoliyhteyteen pakottamisiksi eli ns. lieviksi raiskauksiksi on katsottu myös tekoja, joissa naista on pidetty vankina useita päiviä tai joissa naisen kotiin on väkivalloin tunkeuduttu.

”Lievästä raiskauksesta” eli pakottamisesta sukupuoliyhteyteen käytiin vilkasta keskustelua kymmenisen vuotta sitten, kun se lisättiin lakiin. Silloin julkisessa keskustelussa pelättiin, että yhä useampi raiskaus tulkittaisiin lieväksi.

Nelosen uutisten selvityksessä näin näyttää ainakin jossain määrin tapahtuneen.

Lieväksi teko katsotaan työryhmän mukaan erityisesti niissä tapauksissa, joissa tekoon ei liity lainkaan väkivaltaa. Lisäksi on otettava huomioon muut tekoon liittyvät olosuhteet.

Nelosen selvityksessä muun muassa seuraava tapaus oli tuomittu lieväksi raikaukseksi.

Vuonna 1971 syntynyt mies piti naista vankinaan asunnossa neljä päivää ja pakotti sinä aikana useita kertoja päivässä sukupuoliyhteyteen. Nainen pudotti ensin ikkunasta hätäviestin, mutta se ei johtanut mihinkään. Nainen onnistui tiputtamaan postiluukun kautta rappuun toisen hätäviestin. Sen löysi rappusiivooja, joka hälytti paikalle huoltomiehet. Huoltomiehet tulivat lopulta sisälle omilla avaimillaan, sillä mies ei päästänyt heitä muuten sisälle. Nainen pääsi asunnosta pois huoltomiesten mukana. Vuonna 1971 syntyneellä miehellä on raskas rikosmenneisyys, joka sisältää myös aiempia seksuaalirikoksia ja vapaudenriistoja. Mies tuomittiin pakottamisesta sukupuoliyhteyteen, vapaudenriistosta ym. 1 vuodeksi 10 kuukaudeksi vankeuteen. Nainen sai 3000 euron kärsimyskorvaukset.

Rangaistuksen kannalta rikosnimikkeellä on olennainen ero. Laissa rangaistusasteikko raiskauksesta on selvästi kovempi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.