Mainos

Väkivalta vielä harvinaista yläasteilla

Yläasteen oppilaat loukkaavat usein opettajiaan ja käyvät jopa joskus heihin käsiksi. Loukkausten ja väkivallan määrä on pysynyt ennallaan kaksi viime vuotta.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan suurin osa häirinnästä ja väkivallalla uhkailusta tapahtuu tunneilla. Useimmiten kohteena on naisopettaja ja tekijänä poika. Eniten vaikeuksia on suurissa kouluissa. Opettajia häiritään nimettömillä puheluilla kotiin, mihin syyllistyvät usein tytöt. Myös opettajan autoa tai muuta omaisuutta rikotaan. Vain viidesosa häiritsijöistä saa rangaistuksen; se on yleensä nuhtelu.

Alle kymmenesosa opettajista kärsii väkivallan uhasta. Joka neljäs opettaja on joutunut uransa aikana tilanteeseen, jossa on ollut väkivallan uhkaa. Yhdeksän kymmenestä uhkailijasta on poika, joka usein myös uhkaa tappaa opettajan. Tutkija Janne Kivivuori laskee uhkailuihin myös tilanteet, joissa oppilas on esimerkiksi heittänyt opettajaa veitsellä tai muulla esineellä, mutta ei ole osunut. Kolme prosenttia opettajista on joutunut varsinaisen väkivallan kohteeksi koulussa viime lukukaudella. Nais- ja miesopettajat ovat kohdanneet väkivallan tekoja yhtä usein. Väkivalta puhkeaa yleensä silloin, kun oppilas saa rangaistuksen tai opettaja puuttuu sääntöjen rikkomiseen.

Opettajiin kohdistuva häirintä ja väkivalta -nimiseen kyselyyn vastasi nimettömänä 897 opettajaa 45 yläasteelta. Tutkimuksen aineisto on kerätty lukuvuonna 1996-1997. Kyselyn koulut valittiin arvalla suomenkielisten, kunnan ylläpitämien koulujen joukosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.