Mainos

Väkivalta puhkesi Intiassa vaalipäivänä

Väkivaltaisuudet leimasivat Intiassa järjestettyä parlamenttivaalien kolmatta äänestyskierrosta. Ainakin 41 ihmistä sai surmansa erilaisissa yhteenotoissa, joihin osallistui äärivasemmistolaisia, muslimiseparatisteja ja kilpailevia puolueryhmittymiä. Pahimmat väkivaltaisuudet sattuivat Intian köyhimmässä Biharin osavaltiossa, missä kuoli maamiinojen räjähdyksissä ja levottomuuksissa 33 ihmistä.

Valtaosa surmansa saaneista oli poliiseja ja turvallisuusjoukkojen jäseniä. Viranomaisten mukaan iskujen takana oli vaaleja vastustava kiihkomielinen ryhmä nimeltään Maolainen kommunistinen keskus.
Maattomien oikeuksia ajava ryhmä oli uhannut katkaista kädet kaikilta niiltä, jotka menevät vaaliuurnille.

Ovensuukyselyjen mukaan pääministeri Atal BehariVajpayeen hindupuolueen (BJP) johtama liitto on menestynyt hyvin vaaleissa, kertoi Intian televisio lauantaina. Kolmen ensimmäisen äänestyskierroksen aikana tehdyt ovensuukyselyt lupaavat BJP:lle ja sen liittolaisille yli puolet parlamenttipaikoista. Parlamenttipaikkoja on tähän mennessä ollut jaossa 344. Ovensuukyselyjen mukaan BJP:n johtama Kansallinen demokraattinen liitto saisi niistä 191, ja oppositiossa oleva Kongressipuolue ja sen liittolaiset 126.

Vaalit viidessä osavaltiossa

Vaalit järjestettiin lauantaina viidessä osavaltiossa, joissa äänestäjiä oli kaikkiaan noin 90 miljoonaa. Biharin lisäksi vaaliuurnilla käytiin Uttar Pradeshin, Madhya Pradeshin, Andhra Pradeshin sekä Jammun ja Kashmirin osavaltioissa. Jaossa oli 76 paikkaa Intian 545-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen. Kashmirissa äänestetiin Baramullan vaalipiirissä, missä aseistautuneet muslimiseparatistit hyökkäsivät yhdelle äänestyspaikalle ja surmasivat kaksi puolisotilaallisten joukkojen jäsentä. Yhteensä Kashmirissa kuoli ainakin seitsemän ihmistä.

Äänestysprosentti oli jäämässä Baramullassa erittäin matalaksi, koska suuri osa äänestäjistä noudatti separatistien kehotusta boikotoida vaaleja. Yksi mies kuoli kilpailevien puolueiden kannattajien yhteenotossa Andhra Pradeshissa, missä vaaliehdokkaat olivat väkivaltaisuuksien varalta pukeutuneet luodinkestäviin liiveihin. Uttar Pradeshissa ja Madhya Pradeshissa vaalien kerrottiin sen sijaan sujuneen melko rauhallisesti.

Viidessä eri vaiheessa käytävien vaalien viimeinen äänestyskierros on 3. lokakuuta. Alustavia tuloksia odotellaan kolme päivää myöhemmin.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.