Mainos

Väkivalta lisääntyy vankiloissa

Vankien määrä kasvaa Suomen vankiloissa, mutta henkilökunnan määrä pysyy ennallaan.

Suomen suljetuissa vankiloissa on keskimäärin 20 prosenttia liikaa vankeja suhteessa vapaisiin vankipaikkoihin. Vankimäärän jatkuva kasvu on suurimpia uhkia vankiloiden turvallisuudelle. Väkivalta on lisääntynyt vuodessa yli neljänneksellä.

Helsingin vankila on yksi niistä vankiloista, joissa vankeja on yksinkertaisesti liikaa. Ongelma hoidetaan niin, että kaksi miestä laitetaan yhden miehen selliin.

"Jos ajattelee, että itse joutuisi asumaan seitsemän neliön huoneessa, ja jos siihen tulee tuiki tuntematon kaveri mukaan ja jos siinä joutuu vuosia olemaan, niin ei se ole herkkua. Se on vähän niin kuin lisärangaistus", Helsingin vankilan johtaja Anna-Katrina Grönholm sanoo.

Kaikki kärsivät kuntoutuksen puutteesta

Lisää huolenaihetta vangeille ja henkilökunnalle tuo resurssien puute. Kun vankien määrä kasvaa, ei vankien kannalta tärkeää kuntoutusta pystytä järjestämään tarpeeseen nähden riittävästi. Tästä kärsivät kaikki. Erityisesti vartijoille tämä tietää ylimääräistä työtä. ”Vangit rupeavat herkemmin käyttämään huumausaineita ja ovat ärtyneempiä ja tuskaisempia”, ylivartija Tarmo Parviainen toteaa.

Syynä vankien suureen määrään on elinkautisvankien määrän raju kasvu. Elinkautisvankeja on nyt lähes puolet enemmän kuin kaksi vuotta sitten, ja vankien määrän ennustetaan kasvavan vielä entuudestaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.