Mainos

Väkivalta kuohuttaa kansanäänestykseen valmistautuvaa Itä-Timoria

Ainakin viisi ihmistä on kuollut tänään kiivaissa yhteenotoissa Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä. Kahakoita puhkesi sen jälkeen, kun alueen säilymistä osana Indonesiaa kannattavat tuhannet ihmiset järjestivät mielenosoituksen kaupungin keskustassa.

Itä-Timorin lippu, vapautustaistelija seisoo vieressä


Samaan aikaan Indonesia lupasi vetää joukkonsa pois Itä-Timorista, jos asukkaat torjuvat ensi maanantaina pidettävässä kansanäänestyksessä ehdotuksen laajasta autonomiasta.

Tämänpäiväiset yhteenotot alkoivat, kun noin 8 000 Indonesiaa kannattavaa mielenosoittajaa piti viimeistä äänestyskokoustaan ennen maanantaita. Yhteenotoissa indonesialaismielisten puolisotilaallisten järjestöjen jäsenet heittelivät kivillä ja ampuivat automaattiaseilla itsenäistymisen kannattajia. Pimeän saapuessa mellakkapoliisi ja sotilaat partioivat kaduille yrittäen rauhoittaa tilannetta. Levottomuuksien aikana Dilin kaduilla paloivat talot, autot ja moottoripyörät. Kuolleista ainakin kaksi oli Itä-Timorin itsenäistymisen kannattajia. Heitä ampuivat paikallinen poliisi ja Indonesiaan kannattavan puolisotilaallisen Aitarak-ryhmän jäsenet.

Itätimorilaiset äänestävät maanantaina siitä, itsenäistyykö Indonesian vuonna 1975 miehittämä alue vai jääkö se osaksi Indonesiaa. Tämä päivä oli kampanjoinnin toiseksi viimeinen päivä, itsenäisyyden kannattajat aikovat järjestää tilaisuuden vielä huomenna. Jatkuvat väkivaltaisuudet ovat haitanneet valmistautumista YK:n valvomaan kansanäänestykseen. Äänestystä tarkkailee usean sadan kansainvälisen vaalitarkkailijan joukko. Heidän mukanaan on 10 suomalaista tarkkailijaa, jotka on lähettänyt paikalle Sadankomitean Itä-Timor -ryhmä. EU:n vaalitarkkailijaryhmään kuuluu lisäksi Suomesta kaksi kansanedustajaa ja yksi euroedustaja sekä ulkoministeriön edustaja.

Indonesian joukkoja Itä-Timorissa komentava eversti Nur Muis sanoo lehtihaastattelussa armeijan valmistautuvan evakuoimaan kaikki halukkaat Itä-Timorista, jos itsenäistymisen kannattajat voittavat äänestyksen. Puolisotilaallisten järjestöjen komentaja Eurico Guterres vaatii puolestaan, että kaikki ulosmenotiet Itä-Timorille suljetaan heti maanantain äänestyksen jälkeen. -Tämä estäisi Itä-Timorin poliittisen eliitin lähdön maasta. Heidän on edustettava poliittista luotettavuutta kansalle ja noudatettava äänestyksen tulosta, Guterres sanoo Indonesian uutistoimiston Antaran mukaan.

Indonesian ulkoministeri Ali Alatas ja asevoimien komentaja kenraali Wiranto lupailivat samaan aikaan Indonesian joukkojen asteittaista vetämistä Itä-Timorista, jos tarjous autonomiasta torjutaan. -Alatas ja Wiranto ovat puhuneet kolmesta kuuteen kuukaudesta...emme halua jättää tyhjiötä jälkeemme, jatkuvuutta on oltava, sanoi Indonesian hallituksen edustaja Dino Djalal. Ulkomaisten sotilastarkkailijoiden mukaan Indonesialla on Itä-Timorissa 12 000 - 15 000 sotilasta ja 8 000 poliisia.
(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.