Väkivalta kiihtyy Kosovossa

Tilanne Kosovossa näytti tänään kiristyvän entisestään. Serbian turvallisuuslähteet kertoivat serbipoliisien ja turvallisuusjoukkojen tehneen suurhyökäykksen albaanisissejä vastaan. Lähteiden mukaan arviolta 40 ihmistä on kuollut viisi päivää kestäneissä taisteluissa.

Samaan aikaan YK:n tiedottajat kertoivat, että kaikkiaan 50 000 ihmistä on sotatoimien takia joutunut lähtemään kodeistaan. YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n suomalainen edustaja Måns Nyberg kertoi, että 3700 ihmistä on paennut rajan yli Albaniaan ja noin 6000 on hakeutunut turvaan Montenegroon. Noin 42 000 ihmistä on paennut kodeistaan, mutta he ovat edelleen Kosovossa, Nyberg kertoi.

Itse taisteluista ei ole puolueettomia tietoja, koska toimittajia ei ole päästetty kriisialueille. Läntiset diplomaattilähteet vahvistivat kuitenkin Belgradissa, että serbijoukot ovat tehneet tähän saakka kovimman iskunsa albaanisissejä vastaan. Operaation tarkoituksena oli avata uudelleen taistelujen takia suljetut tai vaurioituneet tiet. Kosovon itsenäistymistä ajavan Kosovon vapautusarmeijan sissit ovat tehneet kovaa vastarintaa. Serbilähteiden mukaan he ovat kaivautuneet tiukasti asemiinsa. Jokainen talo kriisin sydänalueella Djakovican ja Decanin välillä on käytännössä linnoitus, lähteet kertoivat.

Kriisin pelätään laajentuvan

Väkivallan lisääntyminen on herättänyt lännessä pelon kriisin laajenemisesta. Kolme vuotta Bosnian sodan päättymisen jälkeen Kosovon selkkauksen pelätään imaisevan mukaansa naapurimaat Albanian ja Makedonian. Albanian hallitus onkin viime päivinä käyttänyt yhä jyrkempää kieltä Kosovon tapahtumista. Tänään maan ulkoministeri Pascal Milo sanoi televisiossa, ettei Kosovossa voi enää puhua orastavasta selkkauksesta, vaan kansanmurhasta. Jos kriisi pahenee, kuten se on tähän asti pahentunut, Kosovossa voi tulevaisuudessa nähdä pahempia ja tuskallisempia näkyjä kuin Bosniassa aikanaan, hän sanoi.

Nato odottaa vielä

Kriisin syvenemisestä huolimatta Nato ei keskiviikkonakaan tehnyt päätöstä joukkojen lähettämisestä Albaniaan. Sekä Makedoniaan että Albaniaan päätettiin lähettää tiedusteluryhmät selvittämään joukkojen sijoitusmahdollisuutta siltä varalta että kriisi paisuisi rajojen yli.

Britannian pääministeri Tony Blair varoitti kuitenkin Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia, ettei sotilasliitto siedä kriisin laajenemista.
-Käsittääkseni meillä ei ole varaa antaa tilanteen kärjistyä tuossa maailmankolkassa ja tämä on selvä viesti Milosevicille, Blair sanoi.

Naton puolustusministereiden on määrä kokoontua Brysselissä 11. kesäkuuta. Silloin on tarkoitus keskustella yhteisestä strategiasta, ja siihen mennessä myös Naton sotilaskomentajien uskotaan arvioineen tilanteen riittävästi mahdollista joukkojen lähettämispäätöstä varten.

Lue myös:

    Uusimmat