Mainos

Väkivallan vastustaminen vaatii rohkeutta

Kuva: Lehtikuva

- Naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen vaatii hallitukselta poliittista rohkeutta, arvioi naisten ihmisoikeuskysymysten asiantuntija Pia Puu Oksanen Amnesty Internationalista.

Oksanen pitää hyvänä sitä, että Suomeen on tekeillä naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen ohjelma, mutta muistuttaa samalla, ettei pelkkä ohjelma ratkaise mitään.

- Sillä on merkitystä vasta, kun sen toteuttamiseen laitetaan riittävästi rahaa ja työvoimaa ja ulotetaan se yli hallituskausien., huomauttaa Oksanen.

- Nyt puhutaan paljon elvytyksestä ja siihen satsataan, mutta silti täytyisi muistaa myös väkivallan vastustaminen. Vaatii hallitukselta poliittista rohkeutta hoitaa myös ihmisoikeusvelvoitteitaan aikana, jolloin talouskysymykset tahtovat sumentaa kaiken muun, sanoo Pia Puu Oksanen.

Laajempaa kuin parisuhdeväkivalta

Suomeen laaditaan parhaillaan naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisohjelmaa, ja kaikkiaan 25 järjestöä esittänyt oman näkemyksensä ohjelman sisällöksi. Järjestöt ovat luovuttaneet ehdotuksensa pääministeri Matti Vanhaselle.

Järjestöillä on kaksi ylitse muiden menevää toivomusta. Ensinnäkin painotuksen on oltava väkivallan ehkäisyssä ja toiseksi muistutetaan, ettei kaikki naisiin kohdistuva väkivalta ole parisuhdeväkivaltaa kuten usein virheellisesti ajatellaan.

- Naisia häiritään seksuaalisesti, heihin kohdistuu seksuaalista väkivaltaa, heidän kunniaansa loukataan, tyttöjen sukuelimiä silvotaan, luettelee Pia Puu Oksanen.

- Meilläkin voisi olla hieman eurooppalaisempi näkemys naisiin kohdistuvasta väkivallasta, sanoo Oksanen. Esimerkiksi nyt Unionissa ja Euroopan neuvostossa valmisteilla olevat yleissopimusluonnokset perustuvat nimenomaan siihen, että naisiin kohdistuva väkivalta on paljon laajempaa kuin vain parisuhdeväkivalta.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.