Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Drone lensi satojen metrien korkeudessa lähellä nousussa olleen lentokoneen siipeä

100-vuotias lentokapteeni Mauri pääsi Finnairin matkustajakoneen puikkoihin – näin koneet käynnistyivät synttärisankarin käsissä 0:52
100-vuotias lentokapteeni Mauri pääsi Finnairin matkustajakoneen puikkoihin – näin koneet käynnistyivät synttärisankarin käsissä

Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä sattui toukokuun 13. päivä vakava vaaratilanne, tiedottaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Viraston mukaan drone lensi tilanteessa lähellä lentokoneen siipeä lentoonlähdön aikana.

Traficom painottaa, että jokaisen dronea lennättävän tulee olla tietoinen ilmatilan kielto- ja rajoitusalueista.

Vuoden alussa voimaan tulleen EU-lainsäädännön mukaan dronea lennättävien tulee rekisteröityä, perehtyä dronejen lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe.

Traficomin mukaan ilmaan nousseen lentokoneen miehistö havaitsi dronen lähellä koneen oikeaa siipeä koneen ollessa noin 400 metrin korkeudessa. Lento oli noussut aamupäivällä Helsinki-Vantaalta.

Traficom ja Onnettomuustutkintakeskus ovat luokitelleet tapauksen vakavaksi vaaratilanteeksi.

Arvioitu dronen lennätyspaikka sijaitsee Helsinki-Vantaan suojaksi perustetulla UAS-ilmatilavyöhykkeellä, jolla lennättämistä ja korkeutta rajoitetaan.

– Suurempi lennätyskorkeus edellyttää ilmaliikennepalveluntarjoajan lupaa. Dronen lennättäjällä ei ole ollut lennonjohdon lupaa lennättämiseen. Lentokoneen siipeen osuva lennokki voi aiheuttaa suurta vahinkoa, ja tilanne on ollut erittäin huolestuttava, kertoo johtaja Jari Pöntinen tiedotteessa.

Ilmailua on eräissä osissa Suomea rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronejen lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Pysyvistä ilmailun kielto- ja rajoitusalueista on säädetty Valtioneuvoston asetuksessa ilmailulta rajoitetuista alueista.

Lisäksi pelkästään dronejen lennätystä voidaan rajoittaa tai kieltää kokonaan UAS-ilmatilavyöhykkeillä. 

Lue myös:

    Uusimmat