Mainos

Vakausrahaston takaukset tuplaantuvat

Euromaat ovat sopineet väliaikaisen vakausrahaston takausten kasvattamisesta. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomen kokonaisvastuun katto vakausrahastossa kasvaa noin 13 miljardiin euroon. Aiemmin Suomen osuus oli kahdeksan miljardia euroa.

Käytännössä Suomen ja kaikkien muidenkin euromaiden lainavaltuudet kuitenkin kaksinkertaistuvat. Se johtuu siitä, että laskutapaa on muutettu vastaamaan Suomen valtionlainoituksessa olevaa käytäntöä. Sen mukaan takausvaltuudet kattavat pääoman, mutta eivät korkoa.

Nyt Suomen osuus Euroopan väliaikaisen vakausrahaston takauksista on noin kaksi miljardia euroa (Irlanti 780 miljoonaa euroa ja Portugali 1,2 miljardia).

Vastuukatto pysyy

Mahdollisiin uusiin ERVV-lainoihin Suomi vaatii vakuudet. Valtiovarinministeri Jyrki Kataisen mukaan se tarkoittaa, että Suomen vastuut ERVV:ssä eivät kasvat nykyisestä noin 2 miljardista eurosta.

- Suomi harkitsee osallistumista uusiin lainoitusoperaatioihin ERVV:n kautta vain, jos pystytään saamaan vakuudet. Eli jos on siis uusia asiakkaita, uusia lainoitusohjelmia, IMF:n ja EU:n ohjelmia, niin niihin me osallistumme vain, jos saamme vakuuksia ja tämä otettiin tiedoksi, sanoi Katainen Brysselissä Ecofin-kokouksen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

- Tosiasiallisesti me rajasimme omat vastuumme sille tasolle, kun ne ovat Irlannin ja Portugalin paketin yhteenlaskun jälkeen, eli noin 1,9 miljardia euroa.

Katainen tarkensi näkemystään esimerkillä:

- Kuvitellaan, että tulee joku uusi asiakas, jonka lainoja joutuisimme takaamaan. Suomen osuus on x euroa, niin saman verran euroja me tarvitsemme vakuuksina tältä maalta eli ikään kuin ne kuittaavat toisensa.

Euromaiden valtiovarainministerit sopivat takausvastuukaton kaksinkertaistamisesta kokouksessaan eilen Brysselissä.

Suomen valtiovarainministeriö on korostanut, että kokonaisvastuu on teoreettinen luku. Suomi joutuu maksamaan koko summan vain, jos kaikki vakausmekanismilta lainaa saaneet maat päätyisivät täydellisen maksukyvyttömiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.