Mainos

Vajpayee ja Musharraf pohjustivat Kashmir-vuoropuhelua

Vajpayee ja Musharraf ovat tavanneet ensimmäisen kerran vuoden 2001 jälkeen.

Intian pääministeri Atal Behari Vajpayee ja Pakistanin presidentti Pervez Musharraf toivovat, että maiden välisten suhteiden paraneminen jatkuisi vastaisuudessakin. Historiallisiksi luonnehdittuja keskusteluja käytiin tänään kokouslähteiden mukaan myönteisessä hengessä.

- Molemmat johtajat pitivät viimeaikaisia askeleita suhteiden normalisoitumista kohti tervetulleina ja esittivät toiveensa prosessin jatkumisesta, sanoi Intian ulkoministeri Yashwant Sinha tiedotustilaisuudessa. Sinha kieltäytyi paljastamasta, mistä asioista Vajpayee ja Musharraf neuvottelivat tai edistyttiinkö Kashmirin aluetta koskevassa kiistassa millään tavalla.

Tapaamista tulkittiin kuitenkin pohjustukseksi vuoropuhelulle Kashmirista. Pakistanin ulkoministeriö ilmoitti pitävänsä Etelä-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Saarcin huippukokouksen yhteydessä järjestettyjä neuvotteluja "hyvänä alkuna".

Vajpayee ja Musharraf tapasivat Islamabadissa ensimmäisen kerran vuoden 2001 jälkeen. Vajpayee keskusteli Musharrafin kanssa reippaan tunnin ajan ja korosti niin ikään jatkuvan yhteydenpidon merkitystä.

- Intian pääministeri saapui Islamabadiin Saarc-huippukokoukseen, Intian pääministeri tapasi Pakistanin pääministerin ja presidentin, minä olen tavannut virkaveljeni.

Nämä tosiasiat ovat edistystä, ulkoministeri Sinha luetteli. Sinha vihjaisi lisäksi pitävänsä todennäköisenä, että osapuolet lisäävät luottamusta herättäviä toimiaan. Hän ei kuitenkaan hahmotellut tätä tarkemmin seuraavia myönnytyksiä.

Tulitaukosopimus edellinen läpimurto

Vajpayee ja Musharraf neuvottelivat edellisen kerran Intian Agrassa heinäkuussa 2001, mutta kokous päättyi silloin tuloksettomana. Valtionpäämiehet kättelivät pikaisesti myös edellisessä Saarc-konferenssissa Kathmandussa tammikuussa 2002.

Ydinasevaltiot ajautuivat sodan partaalle vuonna 2002, kun islamilaismilitantit hyökkäsivät Intian parlamenttiin joulukuussa 2001. Intia syytti Pakistania taistelijoiden tukemisesta ja katkaisi diplomaattisuhteet. Pakistan vastasi Intian syytöksiin puolestaan kutsumalla Delhin-suurlähettiläänsä kotiin.

Molemmat keskittivät lisäksi joukkojaan rajojensa tuntumaan. Liennytys alkoi vasta viime toukokuussa, kun Vajpayee nimitti uuden Islamabadin-suurlähettilään. Sen jälkeen maat ovat palauttaneet maiden välisiä liikenneyhteyksiä.

Toistaiseksi merkittävin läpimurto tapahtui marraskuussa, kun Pakistan julisti tulitauon Kashmiriin. Tulitauko on pitänyt Pakistanin puoleisessa Kashmirissa muttei Intian hallitsemassa osassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.