Mainos

Väitös: Vanhempien tupakointi lisää flunssaisen lapsen hengitysvaikeuksia

Lapsen allergia ja vanhempien tupakointi ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yhteydessä lapsen alttiuteen saada hengitysvaikeuksia flunssan yhteydessä.

Turun ylipistossa viikon päästä tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että rinovirukset aiheuttavat merkittävän osan lasten varhaisista uloshengitysvaikeuksista.

Riitta Turunen toteaa tutkimuksessaan, että allerginen herkistyminen ja molempien vanhempien tupakointi liittyvät vahvasti lasten uloshengitysvaikeuksiin. Jo aiemmin on osoitettu, että äidin tupakointi raskauden aikana on merkittävä riskitekijä akuutille uloshengitysvaikeudelle.

Lasten uloshengitysvaikeuksilla tarkoitetaan hengitysongelmia, joissa uloshengitys vinkuu pienten keuhkoputkien tulehduksen ja ahtautumisen takia.

– Väitöstutkimuksessani havaitsin, että tavallisimman flunssaviruksen, rinoviruksen, aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille altistavat vanhempien tupakointi sekä lapsen atopia, eli poikkeava perinnöllinen taipumus herkistyä tavallisille ulkoisille allergeeneille, Turun yliopistossa väittelevä Riitta Turunen sanoo.

Turusen mukaan lapsilla, joilla ensimmäisen uloshengitysvaikeuden aiheuttajana on rinovirus, on huomattava riski sairastua myöhemmin myös astmaan.

– Osalla lapsia tätä astmariskiä voidaan todennäköisesti vähentää merkittävästi varhaisella suun kautta otetulla kortisonilääkityksellä. Tulevaisuudessa varhaisen rinovirusinfektion estolla tai hoidolla saatetaankin vähentää myöhempää sairastumista astmaan, Turunen sanoo.

Akuutit uloshengitysvaikeudet ovat yleisiä alle kouluikäisillä lapsilla. Turusen mukaan haasteena on ollut tunnistaa ne lapset, joille myöhemmin kehittyy astma. Rinovirusinfektion aiheuttama uloshengitysvaikeus on todettu varhaiseksi astman riskitekijäksi, mutta ensimmäistä akuuttia kohtausta on tutkittu aikaisemmin vähän. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja