Mainos

Väitös todistaa - työpäivän raskaus näkyy lapsen pahoinvointina

Vanhempien työpäivän tunnelma välittyy lapselle jo tuulikaapissa, paljastaa väitöstutkimus. Vanhempien kokemukset työstään vaikuttavat lapsiin jopa enemmän kuin vanhempien kasvatustyyli.

Vanhempien negatiiviset kokemukset työstään selittävät lapsen ahdistuneisuutta ja ärtyneisyyttä. Vanhempien tyytymättömyys työhön ja uupumisasteinen väsymys näyttävät vaikuttavan suoraan lasten pahoinvointiin.

– Myös äitien kokemus vähäisestä työn itsenäisyydestä ja aikapaineesta sekä isien kokema vähäinen tuki työssään ovat yhteydessä kielteisiin työn kokemuksiin perheessä, kertoo tutkija Tuija Vasikkaniemi.

Hänen mukaansa vanhempien työpaikalla kuluttama aika ei tämän tutkimuksen mukaan selitä kielteisiä työn kokemuksia.

Myönteinen työ vähentää lasten ongelmia

Jyväskylän yliopistossa psykologiasta tänään väitelleen Vasikkaniemen mukaan lapsen itsearvostus on sitä korkeampi, mitä enemmän lapsi kokee kotonaan myönteisiä kokemuksia liittyen vanhempiensa työhön.

– Se on yhteydessä vähäisempään lasten ahdistukseen ja käytöshäiriöihin.

Tutkimus selvitti myös lapsen tapaa säädellä toimintaansa, kun vanhempi tulee väsyneenä kotiin. Lapset kertoivat käyttäytyvänsä sellaisissa tilanteissa tottelevasti ja mukautuvasti.

– Vanhemmat, erityisesti äidit, eivät tuntuneet havaitsevan tätä. Sen sijaan isät ja äidit havaitsivat lapsen toiminnassa lapsia useammin ärtyisyyden.

Tuulikaappihetki tärkeä lapselle

Vasikkaniemen mukaan työpaikkojen perhemyönteisyyttä pitäisi lisätä panostamalla hyvään ilmapiiriin ja uupumisen vähentämiseen. Ne vaikuttaisivat paljon perheiden ja lasten hyvinvointiin.

Vasikkaniemi toivoo, että vanhempien tietämys työn vaikutuksesta perheen vuorovaikutukseen lisääntyisi.

– Tuulikaappihetkien vaikutus lasten hyvinvointiin tulisi oivaltaa. Lapsilta pitäisi myös kysyä heidän kokemuksiaan.

Vanhemmuuden tukemisessa tutkija pitää tärkeänä myös, että vanhempia opetetaan oivaltamaan lasten taipumus peitellä tunteitaan.

Tutkimukseen osallistui yli 500 ihmistä Väli-Suomesta. Näiden joukossa oli lapsia, äitejä ja isiä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.