Väitös: Terveysjournalismi syyllistää potilaita

Terveysjournalismi tähdentää yksilön vastuuta omista sairauksistaan ja terveydenhoito näyttäytyy lähinnä kuluna yhteiskunnalle. Tuoreen väitöksen mukaan media samalla unohtaa potilaan omat sairauskulut.

Kun jutuissa ja terveyspoliittisessa keskustelussa katse kohdistuu yksilöön, sivuutetaan esimerkiksi elintarviketeollisuuden, työnantajien, koulun, valtion ja jopa terveydenhuollon vastuu terveyden edistämisestä.

Taudeille kuten diabetekselle ja masennukselle asetetaan hintalappuja, joilla syyllistetään potilaita. Samalla vaietaan siitä, että vakava sairaus voi raunioittaa potilaan oman talouden.

- Yksilön pitää olla omaa terveyttään suorittava kunnon kansalainen. Huolestuttavaa on, jos ihmisarvon mittariksi tulee terveenä pysyminen, pohtii väittelijä, lääketieteen toimittaja Ulla Järvi.

Toisaalta hän muistuttaa terveysjournalismin ansioista, kuten kasvojen ja sanojen antamisesta vaietuille sairauksille. Syövästä ja masennuksesta voi jo puhua kahvipöydässä.

Järven journalistiikan väitös tarkastetaan ensi lauantaina Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimuskohteisiinsa kuuluivat Helsingin Sanomien Läskikapina, Ylen Elämä Pelissä -sarja ja Hyvä Terveys -lehden potilastarinat.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat