Mainos

Väitös: Taukojumppa riittää luukadon ehkäisyyn

Taukoliikunta voi riittää osteoporoosin ehkäisyyn.

Terveystieteiden maisterin Riikka Aholan väitöstutkimuksen mukaan vain kolmesti viikossa tehtävällä, 15 minuuttia kestävällä ja 50 hyppyä sisältävällä työpaikkavoimistelulla voi välttyä luukadolta.

Ahola teki tutkimuksen yhteistyössä japanilaisten Tohokun ja Sendain yliopistojen kanssa.

– Tutkimusryhmässä aiemmin suomalaisille naisille kehitetty luuliikuntaohjelma oli tehokasta myös japanilaisilla työikäisillä naisilla. Lyhyt, taukoliikunnan omainen hyppyohjelma ehkäisi reisiluun kaulassa luukatoa, Ahola selvittää.

Hypyt ja nopeus ovat luuliikunnan perusta

Aholan tutkimuksessa mitattiin liikunnan aiheuttamaa luuston kuormitusta lonkan alueella kiihtyvyysanturiin pohjautuvalla menetelmällä.

Väitöstutkimuksessa osoitettiin sen avulla ensimmäistä kertaa, että luun sopeutuminen voimistuvaan hyppyharjoitteluun riippuu kuormitusnopeudesta. Tarvittava kuormitusnopeus saavutetaan nopeita liikkeitä sisältävässä liikunnassa, kuten juoksussa ja hypyissä.

Luukato on huomaamaton sairaus

Osteoporoosia sairastaa Suomessa noin 400 000 ihmistä.

Liikunnan hyödyt osteoporoosin ehkäisyssä on tunnettu jo pitkään. Sopivalla liikunnalla voidaan ylläpitää tai lisätä luuston määrää ja lujuutta. Tällöin normaali iän myötä tapahtuva luun väheneminen hidastuu.

Terveystieteiden maisteri Riikka Aholan väitöstutkimus ”Luuliikunnan mittaaminen ja kuormituksen keskeiset piirteet” tarkastetaan tänään Oulun yliopistossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.