Mainos

Väitös: Taaperot hoikistuvat, teinit lihovat

Taaperoikäiset 1-2-vuotiaat lapset ovat hoikistuneet sitten 1970-luvun. Tuoreen väitöksen mukaan lasten lihominen alkaa tytöillä leikki-iässä ja pojilla kouluiän kynnyksellä.

Murrosiän lähestyessä erityisesti poikien ylipaino yleistyy. 12-15-vuotiaista pojista joka neljäs ja tytöistä joka viides on ylipainoinen tai lihava.

Väitöksestä selviää myös, että vanhemmilla on tapana aliarvioida lastensa ylipaino. Useimmat eivät myöskään pidä sitä ongelmana, jos lapsi näyttää muuten voivan hyvin.

Tutkimuksen tekijä, lastentautien erikoislääkäri Nina Vuorela selittää taaperoiden hoikistumista imetyksen yleistymisellä. Kun 40 vuotta sitten alle kymmenesosa puolivuotiasta sai äidinmaitoa, nyt sitä saa puolet.

- Samalla lisäruoan antaminen lykkääntyy. On myös näyttöä siitä, että ruoan energiamäärä on vähentynyt. Se ei ole niin tuhtia kuin ennen.

Taaperon alipaino ei näytä lisäävän riskiä ylipainolle 15-vuotiaana. Sen sijaan varhaislapsen lihavuudella on taipumus jatkua teini-ikään.

Leikki-ikäiset lapset painavat keskimäärin yhtä paljon kuin 40 vuotta sitten. He liikkuvat vielä runsaasti, mutta kouluiässä liikunta vähenee.

Tutkimuksen mukaan lasten alipainossa ei ole tapahtunut muutoksia. Tulokset osoittavat myös, että lasten ylipaino on maaseudulla yleisempää kuin kaupungissa.

Lastentautiopin väitös tarkastetaan keskiviikkona Tampereen yliopistossa. Sen aineisto koostuu 4000 lapsen kasvutiedoista, joita on mitattu neuvola- ja kouluterveydenhuollossa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.