Mainos

Väitös: Suuri osa kakkostyypin diabeteksesta ehkäistävissä

Joka neljäs keski-ikäinen mies ja joka viides keski-ikäinen nainen on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan suuressa vaarassa sairastua kakkostyypin diabetekseen. Suuri osa sairastumisista voitaisiin ehkäistä aika pienelläkin puuttumisella, jos piilevä riski paljastuisi ajoissa.

Diabeteksen riskinarvioinnista ja ehkäisystä väitöstutkimuksensa tehnyt lääketieteen lisensiaatti Timo Saaristo totesi, että aika vähäiselläkin neuvonnalla voidaan saada elämäntapamuutoksia ja painonlaskua aikaan.

Tutkimusryhmässä tunnistamaton diabetes oli yhdeksällä prosentilla miehistä ja seitsemällä prosentilla naisista. Lisäksi poikkeava sokeriaineenvaihdunta oli peräti 42 prosentilla miehistä ja kolmasosalla naisista.

Neuvontaryhmissä joka kuudennella paino putosi tavoitteen mukaiset viisi prosenttia tai enemmän. Heillä sairastumisriskikin väheni 69 prosenttia verrattuna niihin, joilta paino ei pudonnut.

Saaristo moittii nykyistä paastoveriarvoon perustuvaa testausta. Sillä joka kolmas diabetesta sairastava jää löytymättä. He paljastuisivat sokerirasituskokeessa, jota kuitenkin pidetään kalliina.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.