Mainos

Väitös: Sterilisaatio saattaa lisätä eturauhassyövän riskiä

Väitöstutkimuksen materiaali on koottu Intiassa, jossa sterilointi on keskeinen ehkäisymenetelmä. Vielä 1970-luvulla viranomaiset painostivat köyhiä intialaisia steriloitaviksi. Väitöskirja tarkastettiin tänään Tampereen yliopistossa.

Vasektomia eli siemenjohtimien katkaisuun perustuva sterilisaatio näyttää lisäävän eturauhassyövän riskiä, kertoo tuore väitöstutkimus. Intialaissyntyisen Lizzy Sunnyn tutkimusaineisto on koottu Intian Mumbaissa

Tutkimuksen mukaan siemenjohtimen katkaisun läpikäyneillä miehillä eturauhasen syöpä on 2-4 kertaa yleisempi kuin muilla. Tietojen luotettavuutta heikentää kuitenkin se, että kuolleiden ja vakavasti sairaiden syöpäpotilaiden puolesta vastasivat heidän omaisensa.

Tutkimuksissa ilmeni, että runsas vihannesten ja hedelmien syönti pienensi syöpäriskiä, kun taas tupakoinnilla ja alkoholin käytöllä ei ollut vaikutusta eturauhasen syöpävaaraan.

Sterilointi on Intiassa keskeinen ehkäisymenetelmä eikä muita menetelmiä usein ole saatavillakaan. Vielä 1970-luvulla viranomaiset painostivat köyhiä intialaisia steriloitaviksi. Nykyisin köyhille pariskunnille tarjotaan terveydenhoito- ja muita etuja, jos he sitoutuvat rajoittamaan lapsilukuaan.

Lizzy Sunnyn mukaan vasektomian ja eturauhassyövän mahdollista yhteyttä onkin syytä tutkia vielä tarkemmin.

-Jos vasektomia todella on riskitekijä, ihmisten tulee saada tietää se. Toisaalta jos vasektomian ja syövän yhteyteen uskotaan erheellisesti, se heikentää erittäin tehokkaan ehkäisymenetelmän suosiota, pohtii Sunny väitöstyönsä tiivistelmäosassa.

Tutkimuksessa oli mukana hieman alle 400 eturauhassyöpäpotilasta, jotka oli ilmoitettu Mumbain väestöpohjaiseen syöpärekisteriin vuosina 1998-2000. Ilman syöpää selvinneeseen vertailuryhmään kuului vajaat 800 miestä.

Sunnyn väitöskirja Prostate Cancer - An Epidemiological Study in India tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa. Tutkimus kuuluu epidemiologian alaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.