Mainos

Väitös: Skitsofreenikoilla usein korkea kolesteroliarvo

Oulun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan skitsofreniapotilailla on neljä kertaa muita suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksille altistavaan metaboliseen oireyhtymään.

Skitsofreniaa sairastavilla henkilöillä on huonommat veren rasva-arvot kuin muulla väestöllä keskimäärin. Etenkin skitsofreniapotilaiden veren kokonaiskolesteroliarvo on valtaväestöä korkeampi. Tämä selviää Oulun yliopistossa tänään tarkastettavasta väitöskirjasta.

Väitöskirjan laatija, lääketieteen lisensiaatti Kaisa Saari kertoo, että työn tärkein havainto oli kuitenkin löydös niin sanotusta metabolisesta oireyhtymästä.

- Oireyhtymää esiintyy noin joka viidennellä skitsofreniapotilaalla, kun valtaväestöllä sitä esiintyy vain neljäsosalla tästä. Skitsofreniapotilailla on siten neljä kertaa suurempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään kuin muilla. Tämä on merkittävä löydös, hän selittää.

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan erilaisten vaaratekijöiden kasaumaa, joka altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Vaaratekijöitä ovat muun muassa kohonnut verenpaine, keskivartalolihavuus, kohonnut verensokeri sekä kohonneet veren rasva-arvot. Löydös on skitsofreniapotilaiden kannalta huolestuttava, sillä he myös kuolevat sydän- ja verisuonisairauksiin muuta väestöä herkemmin.

- Monissa tutkimuksissa on todettu, että skitsofreniapotilaiden kuolleisuus sydän- ja verisuonisairauksiin on noin kaksikertainen valtaväestöön verrattuna, Saari kuvaa.

Skitsofreniapotilaiden muita korkeammilla veren rasva-arvoilla ja metabolisella oireyhtymällä voikin hänen mukaansa olla yhteyttä näiden potilaiden kohonneeseen kuolleisuuteen.

- Voi olla, että riskitekijät osittain selittävät suurta kuolleisuutta näihin sairauksiin, hän kuvaa.

Väittelijä haluaakin kiinnittää huomiota skitsofreniapotilaiden veriarvoihin. Hänen mielestään näiden veren rasva-arvoja tulisi seurata erityisen huolellisesti.

- Riskitekijät on selvästi nähtävissä, hän herättelee.

Saaren tutkimusaineistona oli Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortti. Siihen kuuluu noin 12 000 Oulun ja Lapin lääneissä vuonna 1966 syntynyttä miestä ja naista. Näistä 31 skitsofreniaa sairastavaa osallistui Saaren väitöstutkimukseen.

Skitsofrenia on yleensä nuorella aikuisiällä alkava, psykoosiksi luokiteltava mielenterveyden häiriö. Sitä sairastaa noin prosentti suomalaisista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.