Mainos

Väitös puoltaa punaviinin terveysvaikutuksia

Punaviini parantaa sepelvaltimoiden toimintaa ainakin hetkellisesti, paljastaa uusi väitöskirja.

Turun yliopistossa tänään tarkastettu väitöskirja vahvistaa käsityksen punaviinin terveysvaikutuksista. Tutkimuksen mukaan kohtuullinen määrä punaviiniä parantaa sepelvaltimoiden toimintakykyä ainakin hetkellisesti.

Ilmiön uskotaan johtuvan sekä punaviinin sisältämistä yhdisteistä että alkoholista, sillä alkoholiton punaviini ja konjakki eivät tuottaneet samaa vaikutusta.

Lääketieteen lisensiaatti Tuomas Kiviniemen väitöskirjatutkimuksessa oli aineistona 23 tervettä ei-tupakoivaa suomalaista henkilöä. Heidän sepelvaltimoidensa välityskyky mitattiin ultraäänilaitteella ennen punaviinin, alkoholittoman punaviinin ja konjakin nauttimista ja välittömästi nauttimisen jälkeen. Nestettä tarjoiltiin puolentoista ja kolmen ravintola-annoksen erinä kahden viikon välein. Tulos oli selkeä.

- Tässä mitattiin tällaista virtausreserviä sepelvaltimoissa ennen ja jälkeen nauttimisen ja punaviini tosiaan paransi virtausreserviä, kun taas näillä muilla juomilla ei ollut tätä vaikutusta. Ja samoin punaviini nosti veren antioksidanttitasoja, kun taas nämä muut eivät riittävästi nostaneet, Kiviniemi kertoo.

Kyselytutkimuksissa on todettu, että päivittäin kohtuudella alkoholia nauttivien kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin on pienempi kuin runsaasti tai ei lainkaan nauttivien. Samoin on tiedetty punaviinin suotuisa vaikutus, ja toisaalta konjakkia on perinteisesti nautittu sydänlääkkeenä. Kiviniemen väitös lyö nyt faktat pöytään, vain oikea punaviini tehoaa.

- Se oli siinä mielessä yllätys, että alkoholiton punaviini ei vaikuttanut. Me paljastaa odotimme alun perin niin, että se olisi vaikuttanut eniten. Mutta ilmeisesti kävi niin, että se ei aivan täysin sitten imeytynyt riittävässä määrin, tutkija.

Tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöksiä siitä, miten kauan punaviini parantaa sepelvaltimoiden välityskykyä vai voisiko se peräti heikentää sitä alkoholin poistuttua kehosta. Lääkärinä Kiviniemi ei liioin voi ota kantaa oikeaan päivittäis- tai viikottaisannokseen.

- Tämän tutkimuksen perusteella ei voida vetää aivan suoria johtopäätöksiä siitä, että mikä on terveellinen punaviiniannos.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.