Väitös: Puolet päihdesairauksista jää nykyisin hoitamatta

Nykyisin jopa puolet päihdesairauksista jää tunnistamatta ja hoitamatta. Päihdepsykiatrian asiantuntemusta pitäisikin lisätä yleissairaaloissa.

Näin arvioi lääketieteen lisensiaatti Riitta Alaja päihdesairauksia käsittelevässä väitöskirjassa, joka tarkastettiin tänään Tampereen yliopistossa.

Alajan mukaan päihdeongelmaan liittyy vääjäämättä mielenterveysongelmia ja fyysisiä sairauksia. Monisairaan potilaan hoito vaikeutuu, ellei päihdesairautta hoideta samanaikaisesti fyysisen sairauden kanssa.

Päihdesairauden tunnistaminen edistäisi potilaan muuta hoitoa ja vähentäisi sairaalahoidon tarvetta ja sitä kautta kustannuksia. Alajan mukaan hoitoa annetaan kyllä esimerkiksi haiman ja maksan vaivoihin tai sydämen rytmihäiriöihin, mutta kokonaisuus ja todelliset syyt jäävät taustalle.

Naisten juomisen lisääntyminen näkyy kuolleisuustilaistoissa

Alaja tähdentää, että erityistä huomiota tarvitsevat naispotilaat, jotka jäävät hoidotta vaikeista terveysongelmista huolimatta. Naisten hyvä sosiaalinen asema oli tutkimuksen mukaan este päihdeongelman havaitsemiselle. Hoito keskittyi muihin vaivoihin. Tutkimuksen johdanto-osassa Alaja viittaa yleisiin tilastotietoihin, joiden mukaan naisten alkoholin käytön kasvu alkaa näkyä kuolleisuustilastoissa.

Kuolleisuus on muutamissa keski-ikäisten naisten ikäluokissa kääntynyt kasvuun. Syynä pidetään naisten juomakulttuurin muuttumista humalahakuiseksi. Muutaman 1950-luvun ikäluokan käänne ei näy vielä kokonaistilastoissa, mutta suotuisana jatkunut naisten keski-iän kasvu saattaa hidastua.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat