Väitös: Pienyrittäjän siirrettävä hiljainen tieto eteenpäin

Sukupolvenvaihdos yrityksessä voi olla ongelmallista, jos niin sanottu hiljainen tieto pääsee häviämään. Yrittäjyyskoulutuksessa tarvittaisiinkin tietoa siitä, millaisia valmiuksia pienyrittäjä tarvitsee ja miten ne voidaan siirtää jatkajalle.

Sukupolven vaihtuessa pienyrityksessä on tärkeää, että väistyvä polvi välittää jatkajalle käytännön kokemukseen perustuvan asiantuntemuksensa.

KTM Hely Westerholmin väitöskirja vahvistaa käsitystä, että niin sanotun hiljaisen tiedon häviäminen voi aiheuttaa suuren ongelman yritysten sukupolvenvaihdoksissa. Yrityksissä ja yrittäjyyskoulutuksessa tarvitaankin tietoa siitä, millaisia valmiuksia pienyrittäjä tarvitsee ja miten ne voidaan siirtää jatkajalle.

Westerholm kartoitti tutkimuksessaan, millaisia valmiuksia pienyrittäjät katsovat työnsä edellyttävän.

Tutkimuksen ryhmähaastatteluihin osallistui 30 suomalaista ja 29 ulkomaalaista pienyrittäjää.

- Pienyrittäjän tarvitsemat valmiudet näyttävät rakentavan yrittäjän sielua samankaltaiseksi riippumatta hänen poliittisesta tai uskonnollisesta vakaumuksestaan, etnisestä taustastaan tai alueellisesta sijaintipaikastaan, Westerholm kertoo.

Tutkimuksen mukaan yrittäjä omistautuu ennen kaikkea johtamiselle, mutta myös myynnille ja markkinoinnille. Myös taloushallintoa ja teknisiä valmiuksia hän katsoo tarvitsevansa. Ne eivät kuitenkaan ole hänen ydinosaamistaan, vaan ne voidaan hankkia myös ostopalveluina.

Pienyrittäjien mielestä yrittäjän täytyy ymmärtää liiketoiminnan konsepti ja kokonaisuus sekä alan erityispiirteet. Tietojen lisäksi tarvitaan kuitenkin myös tunne-elämän valmiuksia.

Hely Westerholmin väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa tänään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat