Väitös: Näin ruokavalio suojaa lasta allergioilta ja astmalta

Äidin raskausajan ja vauvaiän ruokavaliolla on suuri merkitys lapsen terveydelle myöhemmällä iällä. Muun muassa D-vitamiinin riittävä saanti on erittäin tärkeää.

Äidin raskaudenajan ja lapsen varhaisiän ruokavalio voi suojata lasta allergioilta ja astmalta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) väitöskirjatutkimus.

Tampereen yliopiston tutkijan, MSc, Bright Nwarun väitöstutkimuksen mukaan ruokavalio on altiste, jota voidaan muokata ja sen merkityksen ymmärtäminen allergioiden ja astman kehittymisessä voi avata mahdollisuuksia varhaisiän ruokavaliointerventioihin.

Tämä yli kuuden tuhannen, vuosina 1996-2004 syntyneen, lapsen seurantatutkimus vahvistaa aiempaa tutkimusnäyttöä siitä, että äidin riittävä suositusten mukainen D-vitamiinin saanti suojaa lasta allergioilta ja astmalta.

Imetyksen merkitys lapsuusiän allergioiden ja astman ehkäisyssä on edelleen epäselvä. Nyt julkaistavan tutkimuksen perusteella voidaan kuitenkin todeta, että pikkulapsen lisäruokinta kannattaa aloittaa kuuden kuukauden iässä eikä myöhemmin. Tähän kaivataan lisätutkimusten antamaa vahvistusta.

Lapsuusiän allergiat ja astma ovat lisääntyneet viimeisen vuosikymmenen aikana erityisesti teollistuneissa maissa. Suomi on yksi niistä maista, jossa allergiset ihottumat jatkuvasti lisääntyvät eniten maailmassa.

Allergiat ja astma ovat sairauksia, joihin liittyy voimakas perinnöllinen alttius. Niiden esiintyvyyden kasvua ei kuitenkaan pysty selittämään perinnöllisellä tautialttiudella. Syitä on ryhdytty etsimään ympäristötekijöistä sekä äidin ja lapsen ruokavaliosta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja