Mainos

Väitös: Lapsen luonnonkumiallergia usein piilevä

Osa lasten luonnonkumiallergioista on piileviä. Näillä lapsilla ei ole havaittu allergisia reaktioita, vaikka he ovat kosketelleet kumiesineitä. Testeissä lapset kuitenkin paljastuvat yliherkiksi.

Lääketieteen lisensiaatti Leea Ylitalo havaitsi väitöstutkimuksessaan, että lasten kumiallergioista jopa kolmasosa voi olla yllätyslöydöksiä. Tieto piilevästä luonnonkumiallergiasta on lapselle tärkeä. Yliherkkyys luonnonkumille on hyvä tietää esimerkiksi ennen leikkaushoitoja.

Ylitalo tutki luonnonkumiallergiaa lapsilla, jotka oli lähetetty allergiaepäilyjen vuoksi tutkimuksiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Lapsilta epäiltiin ruoka-aineallergiaa tai muuta yliherkkyyttä. Tutkimusjoukossa oli kaikkiaan 3 269 lasta. Seulonta paljasti, että lasten joukossa oli 42 varmuudella kumille allergista. Heistä 12 oli lapsia, joille oli tehty useita leikkauksia. Tällaiset lapset tiedetään riskiryhmäksi, koska he ovat hoitotoimenpiteiden yhteydessä altistuneet luonnonkumille ja herkistyneet.

Noin kaksi kolmasosaa löydöksistä havaittiin kuitenkin lapsilla, joille ei oltu tehty paljon leikkauksia. Kolmasosa löydöksistä oli yllätyksiä: lapsille ei oltu tehty leikkauksia eikä kumiallergian oireita oltu huomattu.
Oireiden yllättävä ilmaantuminen testeissä saattoi Ylitalon mukaan johtua siitä, että lapset eivät olleet aikaisemmin kohdanneet tarpeeksi "pahaa" luonnonkumiesinettä. Hansikastestissä heidät altistettiin esineelle, jossa allergeeneja oli paljon.

Lääketieteen lisensiaatti Leea Ylitalon väitöskirja "Luonnonkumiallergia lapsilla" tarkastettiin Tampereen yliopistossa tänään. Vastaväittäjänä oli professori Kirsti Kalimo ja kustoksena professori Timo Reunala.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.