Väitös: Kuukautishäiriöt merkki terveysriskistä

Epäsäännölliset kuukautiset saattavat olla varhainen merkki suurentuneesta riskistä sairastua myöhemmin aikuisiän diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että kuukautishäiriöiden taustalla voi olla terveydelle haitallisia aineenvaihdunnan muutoksia.

- Naisen itse tunnistamat oireet, kuten kuukautishäiriöt ja liiallinen karvankasvu, ovat aihe tarkempiin tutkimuksiin. Oireiden perusteella olisi mahdollista tunnistaa diabeteksen ja sydänsairauksien riskiryhmään kuuluvat naiset jo nuorina, lääketieteen lisensiaatti Saara Taponen toteaa.

Taposen väitöstutkimuksen kohteena oli yli viisisataa 31-vuotiasta naista, jotka ilmoittivat kärsivänsä kuukautishäiriöistä tai liiallisesta karvankasvusta tai molemmista. Heitä verrattiin yli tuhanteen oireettomaan naiseen esimerkiksi painonkehityksen, keskivartalolihavuuden ja aineenvaihdunnan muutosten osalta.

Väitöstutkimus on osa Pohjois-Suomen suurta syntymäkohortti 1966 -tutkimusta. Siinä on mukana yli 5000 naista, joiden terveyttä on seurattu sikiöajasta lähtien.

Joka kymmenes kärsii

Tutkimusjoukkoon kuuluneista naisista yli 10 prosenttia ilmoitti kärsivänsä kuukautishäiriöistä eli heillä kuukautiskierron pituus oli yli 35 vuorokautta tai kuukautiset puuttuivat kokonaan.

Saara Taposen mukaan nuoren naisen kuukautishäiriöiden ja liiallisen karvankasvun taustalta löytyy usein monirakkulainen munasarjaoireyhtymä, johon voi liittyä aikuisiän diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä eli erityisesti vatsan seudulle kertyvää ylipainoa, sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä ja haitallisia veren rasva-arvoja.

Etenkin kuukautishäiriöistä ilmoittaneilla naisilla oli 31-vuotiaina havaittavissa muutoksia, jotka viittaavat kohonneeseen diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Lisäksi oireita ilmoittaneilla naisilla oli gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa useammin nähtävissä monirakkulaiset munasarjat kuin oireettomilla.

Muutokset olivat huomattavimpia niillä, jotka ilmoittivat sekä kuukautishäiriöistä että liiallisesta karvankasvusta.

Sen sijaan naisten ilmoittama liiallinen karvankasvu ei yksittäisenä oireena viitannut lisääntyneeseen aineenvaihduntasairauksien riskiin.

Paino normaaliksi

Saara Taposen mielestä ylipainon ehkäisy tai kertyneiden liikakilojen laihduttaminen ovat tärkeimpiä yksittäisiä keinoja, joilla oireiden ilmaantumista ja aineenvaihduntasairauksien syntyä voidaan välttää. Hänen mukaansa lähes kaikki naiset, jotka olivat 14-vuotiaina olleet ylipainoisia, olivat sitä myös 31-vuotiaina.

Saara Taposen väitöstutkimus tarkastetaan Oulun yliopistossa tänään puoliltapäivin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat