Väitös: Kotimaisessa siipikarjassa vain vähän ripulibakteereita

Kotimaisessa siipikarjassa on vain vähän kampylobakteereita, selviää Helsingin yliopistossa tarkastetusta väitöskirjasta. Kampylobakteerit ovat maailman yleisimpiä ihmisen suolistotulehdusten aiheuttajia. Useimmiten tulehdus aiheutuu liian vähän kypsennetystä siipikarjanlihasta.

Eläinlääketieteen lisensiaatti Päivikki Perko-Mäkelä tutki kampylobakteerin esiintymistä kotimaisessa siipikarjanlihan tuotannossa.

Perko-Mäkelä osoittaa, että kalkkunaparvet saastuivat helposti teurastamoilla, joten hyvä teurastamohygienia ja laitteiden puhtaanapito ovat merkittäviä tekijöitä siipikarjan puhtaudessa. Hänen mukaansa tehokkain keino vähentää kampylobakteeria on estää kasvatusparvien tartunnat tiloilla.

Perko-Mäkelän mukaan olisi tärkeää arvioida tarkemmin kotimaisen siipikarjanlihan merkitys suomalaisten bakteeritartunnoissa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat