Mainos

Väitös: Kökköenglanti uppoaa opiskelijoihin parhaiten

Tuore väitös osoittaa, että suomalaiset opiskelijat ymmärtävät parhaiten englantia, kun se ei ole opettajan äidinkieli. Opiskelijoiden mielestä englanti yleiskielenä eli lingua francana (ELF) on helposti ymmärrettävää, koska se on riisuttu kielellisistä hienouksista.

Lisäksi vieraskieliset opettajat myös varmistavat eri menetelmin, että he tulevat ymmärretyksi.

– Opiskelijat saattoivat kuvailla opettajan kieltä kökköenglanniksi, mutta luento nousi silti vertailussa kaikista ymmärrettävimmäksi, Suviniitty sanoo.

Tutkimus osoittaa, että ELF-luennot ja niihin perustuvat englanninkieliset maisteriohjelmat eivät haittaa oppimista tai luentojen ymmärtämistä. Tämä perustuu siihen, että englantia vieraana kielenä puhuvat luennoitsijat käyttävät kielessä - tietoisesti tai vaistomaisesti - vuorovaikutteisia työkaluja viestin perille menon varmistamiseksi.

Englannin kieli lisääntynyt yliopistoissa

Yliopistot ovat panostaneet kansainvälistymiseen 90-luvulta asti. Käytännössä yliopistoihin on perustettu englanninkielisiä maisteriohjelmia ja lisätty niiden englanninkielistä opetusta.

Väitöksessään FM Jaana Suviniitty selvitti englanninkielisen maisteriohjelman toimintaa ja opiskelijoiden näkemyksiä englanninkielisestä opetuksesta.

Tutkimusaineistosta paljastui, että helposti lähestyttävillä englanninkielisillä luennoilla opettajat käyttivät vuorovaikutteisia menetelmiä huomattavasti enemmän. Lisäksi aineisto osoitti, että suomenkielisillä luennoilla vuorovaikutteisia menetelmiä käytettiin odotusten vastaisesti vähemmän kuin ELF-luennoilla. Tulokset poikkeavat merkittävästi monista aiemmista tutkimuksista.

Suviniityn englantilaisen filologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan ylihuomenna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.