Mainos

Väitös: Koira voi auttaa lasta välttämään sairauksia

Kotona oleva koira vahvistaa tänään tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan lapsen vastustuskykyä ympäristön pieneliöitä ja pöpöjä vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Mikko Lappalainen kertoo, että lapsen immuunijärjestelmä tottuu käsittelemään ympäristöstä tulevaa vierasainekuormaa jo ensimmäisen elinvuoden aikana. Koska koira levittää pieneliöitä varsin tehokkaasti, lapsen elimistö pystyy sen ansiosta sietämään muitakin mikrobeja paremmin.

– Elimistön puolustusjärjestelmä kehittyy paremmaksi ja tehokkaammaksi, kun altistusta on enemmän. Runsaan mikrobi- ja koira-altistuksen yhteydessä lapsen sietokyky lisääntyy, Lappalainen selvittää.

Koira joka kotiin?

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että koiraperheiden lapsilla voi olla vähäisempi riski sairastua allergisiin sairauksiin kuin muissa talouksissa asuvilla lapsilla. Myös karjatilojen lapset saavat muita paremman suojan astmaa ja allergiaa vastaan.

Lappalainen toteaa, että hänen tutkimuksestaan ei voi päätellä suoraan, onko koiran omistaminen tai voimakas altistuminen kodin mikrobiympäristölle hyödyllistä vai haitallista lapsuuden allergioiden kehittymisen kannalta. Hän tähdentää, että koiraa ei kannata hankkia kotiin ainakaan vain sen immuunijärjestelmän kannalta suotuisan vaikutuksen vuoksi.

Lappalainen uskoo, että hänen tutkimuksensa tiedot voivat tulevaisuudessa kuitenkin edistää allergioiden ehkäisyyn pyrkivää tutkimustyötä.

– Allergiat ovat hyvin immunologisia sairauksia. Tulevaisuudessa voidaan ehkä vaikuttaa allergioiden ja astman syntyyn ohjailemalla immuunijärjestelmän kehittymistä suotuisampaan suuntaan, eli pois allergioista.

Mikko Lappalaisen väitöskirja tarkastetaan tänään Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Väitös on osa kansainvälistä tutkimushanketta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.