Väitös: Katse ohjaa tietokonetta lähitulevaisuudessa

Tietokoneen ohjaaminen pelkän katseen avulla voi onnistua jo kymmenen vuoden kuluessa, toteaa tuore väitöskirja. Tutkijan mukaan katseenseuranta voi selkeästi muuttaa sitä, miten me käytämme tietokonetta.

- Voimme kirjoittaa tekstiä, lähettää sähköpostia, selailla internetiä tai vaikka pelata pelejä käyttämällä vain katsettamme syötteenä tietokoneelle, kuvailee Oleg Spakov Tampereen yliopistossa tänään tarkastettavassa väitöksessään.

Teknisen kehityksen perustana ovat olleet katseenseurantalaitteistot, joilla pystytään yhä tarkemmin analysoimaan silmänliikkeitä. Lisäksi tutkijat ovat ripeästi kehittämässä sovelluksia varsinaista tietokoneen katseohjausta varten.

- Laitteistot ovat tähän asti olleet hyvin kalliita, mutta todennäköisesti niiden hinta laskee selkeästi, ennustaa Liettuassa syntynyt Spakov, joka työskentelee tutkijana Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyn laitoksella.

Väitöksessään hän on kehittänyt laitteistoista riippumattoman ohjelmistoalustan, jonka avulla voi analysoida silmänliikedataa ja kehittää katseeseen reagoivia ohjelmia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat