Mainos

Väitös: Kännykällä maksetaan soittoääniä ja pieniä ostoksia

Suomalaisten mielestä korkeat hinnat ja monimutkaisuus jarruttavat kännykällä maksamisen yleistymistä.

Suomalaiset maksavat kännykän avulla soittoääniä, logoja ja pieniä ostoksia automaateista. Kännykkä korvaa pankkikortin tai kolikot kiireessä ja lompakon ollessa tyhjä. Matkapuhelinta pidetään maksuvälineenä vain varavaihtoehtona, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Kauppatieteiden maisterin Niina Mallatin mukaan takana on mobiilimaksamisen ensimmäinen aalto, jonka aikana kokeiltiin useita teknisiä ratkaisuja. Alkuhuuman jälkeen into kännykkämaksamiseen on hieman hiipunut, ja palveluntarjoajat ovat supistaneet valikoimiaan.

Kännykällä maksaminen alkoi vuonna 1997, kun limsaa pystyi ostamaan automaatista kännykällä. Vuosien varrella suurimpaan suosioon on kirinyt maksutapa, jossa kuluttaja lähettää tekstiviestin palvelunumeroon ja maksu kirjataan puhelinlaskuun.

-Kännykällä maksetaan esimerkiksi silloin, jos rahaa pitäisi muuten hakea pankkiautomaatista. Vaikka maksaminen voi olla tällöin kalliimpaa, se on nopeaa ja kätevää, kuvailee Mallat.

Suomalaisten mielestä korkeat hinnat ja monimutkaisuus jarruttavat käytännön yleistymistä. Matkapuhelimella ostettu limsapullo on usein hinnakkaampi kuin kolikoilla hankittu, ja tekstiviestin muotoilu sekä palvelunumeron muistaminen tuottavat hankaluuksia.

-Kännykällä haluttaisiin ostaa esimerkiksi elokuvalippu niin, että lipun saisi suoraan kännykkään eikä tarvitsisi jonottaa kassalle. Myös parkkimaksuissa käytäntö voisi korvata kolikot.

Mallat haastatteli tutkimustaan varten laajan joukon kuluttajia ja kauppiaita. Tutkimukseen kuului esimerkiksi kysely, johon vastasi 650 kuluttajaa.

Kauppiaat kaipaavat käyttäjiä

Kauppiaat suosisivat matkapuhelimella maksamista, jos se vauhdittaisi myyntiä tai siihen liittyvät kulut jäisivät nykyistä pienemmiksi. Kauppiaiden mielestä tekniset ratkaisut ovat vielä monimutkaisia sekä kalliita. Myös käyttäjiä on liian vähän.

-Mediatalot ja sisällöntuottajat kokivat mobiilimaksamisen hyväksi. Päivittäistavarakauppoihin se ei tunnu vielä sopivan, Mallat kertoi.

Tulevaisuudessa matkapuhelin saattaa kuitenkin ponnahtaa yhtä arkipäiväiseksi maksuvälineeksi kuin esimerkiksi matkakortti. Vastedes vain kännykän näyttäminen erilliselle päätteelle saattaa riittää, jos kännykkään on liitetty RFID-tunniste. Tällaisia ratkaisuja on jo käytössä Aasiassa.

-Uskon, että erilaisiin teknologioihin perustuvia ratkaisuja tulee markkinoille. Aika näyttää, kuinka ne menestyvät. Etenkin NFC on yksi potentiaalisimmista ratkaisuista. Suomessa se on vielä kokeiluvaiheessa, Mallat kuvaili.

Mallatin tietojärjestelmätieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan huomenna Helsingin kauppakorkeakoulussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.