Mainos

Väistyvä Blair on ollut Britannian johdossa ennätysajan

Seuraavaksi pääministeriksi nousee lähes varmasti työväenpuolueen nykyinen valtiovarainministeri Gordon Brown.

Britanniassa odotetaan pääministeri Tony Blairin ilmoittavan huomenna eronsa ajankohdasta. Blair on ollut Britannian pääministerinä kymmenen vuotta, ja hän on ainoa työväenpuolueen pääministeri, joka on voittanut kolmet vaalit peräkkäin.

Blair ilmoitti jo hyvissä ajoin, että hän ei enää asetu ehdolle neljättä kertaa. Seuraavaksi pääministeriksi nousee lähes varmasti nykyinen valtiovarainministeri Gordon Brown.

Jos Blairin eroilmoitus työväenpuolueen johtajan paikalta tulee odotetusti, Blair jatkanee pääministerin tehtävässä kesäkuun loppupuolelle - eli G8-maiden ja EU:n huippukokousten yli.

Viimeisen poliittisen sulan hattuunsa Blair sai eilen, kun Pohjois-Irlannissa päästiin vihdoin ainakin alkumetreille protestanttien ja katolilaisten yhteishallinnossa.

Blair on yhdessä Gordon Brownin ja Peter Mandelsonin kanssa muokannut työväenpuoluetta "uudeksi työväenpuolueeksi". Puoluetta on liikutettu lähemmäs keskusta-oikeistoa tavoitteena ulottaa kannatusta myös perinteisen työväenluokan ulkopuolelle.

Pitkään jatkunut talouskasvu on auttanut puoluetta pysymään vallassa pitkään.

Blairin oma tausta ei ole työväenluokkainen. Hän on opiskellut lakia Oxfordin yliopistossa. Blair valittiin kansanedustajaksi vuonna 1983, minkä jälkeen hän yleni nopeasti.

1990-luvun alkupuolella Blair oli oppositiossa olleen työväenpuolueen varjohallituksen sisäministerinä. Hän tunkeutui konservatiivipuolueen asialistalle lupaamalla kovia otteita rikollisuutta vastaan. Blairista alettiin pian povata seuraavaa työväenpuolueen johtajaa.

Vuonna 1994 Blairin edeltäjä John Smith kuoli yllättäen, ja Blair voitti 41-vuotiaana kilpailun puolueen puheenjohtajan paikasta. Vuonna 1997 hän nousi pääministeriksi.

Syyskuun 11. terrori-iskut ja Blairin tuki Yhdysvaltain johtamalle "terrorismin vastaiselle sodalle" nostivat hänet kotimaisten asioiden ajajasta sota-ajan johtajaksi. Blairin tuki Irakin sodalle on kuitenkin herättänyt koko ajan yhä enemmän kritiikkiä Britanniassa.

(MTV3-BBC-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.