Vainotut lapset yrittävät välttää värväyksen ja raiskauksen

Ruotsi ottaa tänä vuonna vastaan 54 000 pakolaista muun muassa Syyrian sisällissodan seurauksena. Edelleen suurin osa turvapaikanhakijoista tulee kuitenkin Afganistanista ja Somaliasta. Lapset pakenevat värväystä ja raiskauksia.

– He ovat sotaa paossa ja koettavat välttää pakkovärväystä erilaisiin armeijoihin. Joillakin turvapaikanhakijoilla on myös hyvin henkilökohtaisia syitä. Esimerkiksi monet tytöt on erittäin vainottuja. He ovat saattaneet joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, sanoo Tukholman ulkopuolella sijaitsevan Sigtunan kunnan pakolaisyksikönjohtaja Paula Wallenius.

Suomalaistaustainen Wallenius esittelee Märstassa vastaanottoasuntolaa, johon on sijoitettu Ruotsista turvapaikkaa hakevia yksintulleita alaikäisiä. Tällä hetkellä asuntolassa odottaa turvapaikkapäätöstä yhdeksän nuorta.

Tytöt raiskataan, pojat pakkovärvätään

17-vuotias Abdul pakeni Somaliasta Ruotsiin viime joulukuussa. Islamistijärjestö Al-Shabab uhkasi surmata perheen, koska Abdulin edesmennyt isä oli ollut valtion virkamies.

– He murtautuivat ihmisten koteihin, raiskasivat tytöt ja pakottivat minunkaltaiseni nuoret pojat liittymään heihin.

Abdulin kohtalo on varsin tavallinen sodan runtelemissa maissa. Viime vuoden helmikuussa kapinalliset surmasivat lopulta koko hänen koko perheensä; äiti, isoäiti ja sisar ammuttiin. Abdul pääsi pakoon, ja hän on odottanut turvapaikkapäätöstä Märstan vastaanottoasuntolassa joulukuusta lähtien.

Ruotsiin sukulaisten luo

Märstan asuntolan kautta ohjattiin viime vuonna 600 nuorta turvapaikan hakijaa eri puolille Ruotsia. Suurin osa pakolaisista tulee kuitenkin perheineen, ja vastaanottopaineet Ruotsia kohtaan kasvavat. Tuoreimman arvion mukaan Ruotsi ottaa tänä vuonna vastaan 54 000 turvapaikan hakijaa.

Määrää kasvattaa Syyrian kriisi. Viime vuonna Ruotsiin otettiin Syyriasta vajaat 6 000 pakolaista, ja tänä vuonna määrä saattaa jopa kaksinkertaistua.

Pakolaisvirroilla on taipumus keskittyä naapurimaiden ohella alueille, joille on lähdetty jo aikaisemmin. Esimerkiksi Tukholman lounaispuolella sijaitsevassa Södertäljessä on vanhastaan paljon syyrialaisia, joten sisällisodasta pakenevat hakeutuvat luontevasti Ruotsiin ja majoittuvat Södertäljen seudulle sukulaisten ja tuttavien luo.

Karkotuspäätöksen saavat katoavat

Turvapaikanhakijat Märstassa joutuvat odottamaan viranomaispäätöstä kohtalostaan jopa puoli vuotta. Suurin osa heistä saa lopulta jäädä, mutta monet hylkäävän päätöksen saaneista eivät jää odottamaan karkotuksen toimeenpanoa.

– Kun karkotusajankohta lähestyy, he katoavat. Teemme ilmoituksen poliisille, mutta minun aikanani yhtäkään ei ole löydetty, sanoo asuntolan toiminnanjohtaja Kurda Wahab.

Poliisi on viime viikkoina ryhtynyt aktiivisesti etsimään Ruotsissa piileskeleviä karkotusmääräyksen saaneita turvapaikanhakijoita. Tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta heitä voi olla jopa kymmeniä tuhansia.

– Minulle kysymys on elämästä ja kuolemasta. Itken huoneessani yksin. En tiedä, saanko jäädä. Voin erittäin huonosti. Käyn psykologilla kerran viikossa, sanoo Abdul.

Lisää aiheesta tämän illan tv-uutisissa MTV3-kanavalla

Lue myös:

    Uusimmat