Vainoamisesta tehty jo satoja rikosilmoituksia

Vainoamisesta tehtyjen rikosilmoitusten määrä on yllättänyt vainottujen parissa työskentelevät.

Tammi-kesäkuun aikana vainoamisesta on tehty 355 rikosilmoitusta, kerrotaan Poliisiammattikorkeakoulusta. Vainoaminen tuli rangaistavaksi teoksi tämän vuoden alussa.  

– Huikea määrä. Ei kai kukaan tällaista määrää odottanut näin lyhyessä ajassa, sanoo hankevastaava Jaana Kinnunen Viola - väkivallasta vapaaksi ry:stä.  

– Kyllä se kertoo tämän ilmiön vakavuudesta, toteaa Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja Ritva Karinsalo.  

Eniten ilmoituksia on kirjattu Helsingin ja Lounais-Suomen poliisilaitoksilla.  

– Osa tapauksista on sellaisia, joita olemme tutkineet muilla rikosnimikkeillä ennen uutta lakia. Juttua voidaan tutkia myös vainoamisena, jos henkilön epäillään tämän vuoden puolella toistuvasti syyllistyneen esimerkiksi lähestymiskiellon ja kotirauhan rikkomiseen. Tyypillisesti vainoaminen liittyy parisuhteen päättymiseen, kertoo rikoskomisario Ilkka Juola Helsingin poliisista.  

Lain valmisteluvaiheessa poliisi arvioi, että vainoamisesta kirjattaisiin noin 250-300 uutta rikosilmoitusta vuosittain.  

Kolme tuomiota annettu  

Vainoamiseen syyllistyy henkilö, joka toistuvasti esimerkiksi uhkaamalla tai seuraamalla vainoaa toista niin, että se aiheuttaa vainotussa pelkoa tai ahdistusta. Rikoksesta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.   

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan vainoamisesta on kesäkuun loppuun mennessä annettu kolme tuomiota. Tuomitut ovat miehiä. He saivat samalla tuomion myös muista rikoksista. Kahdessa tapauksessa tekijät tuomittiin vankeusrangaistuksen sijasta yhdyskuntapalveluun. Kolmannessa jutussa mies sai 10 kuukautta vankeutta, kun tuomioon yhdistettiin aiemmat ehdolliset rangaistukset.

– Vainoamista tehdään monella tapaa, kuten seuraamalla, tekstiviestitse, sosiaalista mediaa hyödyntäen tai lähettämällä ei-toivottuja kukkia. Pahimmillaan se voi päättyä henkirikokseen, sanoo vanhempi rikoskonstaapeli Milla Kynkäänniemi Oulun poliisista.   

 Vainoamista on tutkittu vähän Suomessa. EU-tutkimuksen mukaan noin 24 prosenttia suomalaisnaisista on kokenut vainoamista 15 ikävuoden jälkeen.  

Lue myös:

    Uusimmat