Mainos

"Vainajat halasivat kaltereita" - Hondurasin vankilapalossa satoja kuolleita

Keski-Amerikassa, Hondurasin tuhoisassa vankilapalossa on kuollut satoja ihmisiä.

Hondurasin hallituksen mukaan tulipalon jäljiltä on löytynyt tähän mennessä noin 350 kuolonuhria.

- Arviolta yli 350 on kuollut. Emme voi sulkea pois sitä, että määrä olisi hieman suurempikin, kertoo turvallisuusministeri Pompeyo Bonilla uutistoimisto AFP:lle.

Palo syttyi Comayaguan kaupungissa sijaitsevassa vankilassa myöhään eilen paikallista aikaa. Silminnäkijöiden mukaan monet vangeista jäivät loukkuun selleihinsä, kun vartijat eivät päästäneet heitä syystä tai toisesta ulos.

Tulipalosta eloonjääneet kertovat pelastautuneensa katon kautta ja hypänneensä alas korkealta muurilta. Osa joutui vartijoiden tulituksen kohteiksi.

34-vuotias vanki Fabricio Contreras heräsi yöllä kovaan hälinään, kun selliosastoilla levisi huhu tulipalosta. - Vangit vaativat vartijoita avaamaan ovet, mutta kukaan ei avannut, Contreras sanoi.

- Vartijat ampuivat ilmaan, koska luulivat kyseessä olevan vankilakapinan.

Yhdessä muutaman muun vangin kanssa Contreras onnistui tekemään kattoon aukon, josta he onnistuivat kiipeämään rakennuksen katolle ja hyppäämään alas muurilta.

- Oli hirvittävää kuulla kuinka loukkuun jääneet vangit muissa selleissä itkivät apua, koska olivat palamassa kuoliaiksi, hän muistelee. Tulipalosta muistona Contrerasilla on reisivamma sekä lieviä palovammoja.

Eberth Lopez, 29, kertoo, etteivät vartijat kyenneet avaamaan sellien ovia.

- Kaikki kirkuivat apua, mutta he eivät avanneet ovea. Kukaan ei löytänyt avaimia, Lopez muistelee.

Palomiehillä kesti kolme tuntia saada liekit hallintaan. Sellikerroksiin päästessään palomiehet löysivät hiiltyneitä ruumiita halaamassa sellinsä kaltereita.

- He jäivät liekkeihin ja kuolivat. Se oli helvetti, kuvailee yksi eloonjääneistä.

Comayaguan vankilan ulkopuolelle on kerääntynyt satoja omaisia, jotka odottavat tietoa kateissa olevista rakkaistaan. Aiemmin päivällä turvallisuusjoukot ampuivat ilmaan rauhoittaakseen levotonta väkijoukkoa, mutta ihmiset rikkoivat vankilan portin ja syöksyivät palopaikalle.

- Poikani tukehtui siellä kuoliaaksi, sanoo eräs poikansa ruumista etsivä isä. Hän syyttää vartijoita siitä, että vangit kuolivat selleihinsä. - Kun epätoivoiset vangit yrittivät päästä ulos, heitä kohti ammuttiin.

Latinalaisen Amerikan maissa, kuten Hondurasissakin, vankiloissa on liikaa vankeja. Myös Comayaguassa vankeja oli melkein tuplasti enemmän kuin virallisesti saisi olla.

Tulipalon syttymissyystä ei ole toistaiseksi vahvistettua tietoa. Joidenkin tietojen mukaan joku vangeista olisi sytyttänyt palon tahallaan.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.