Mainos

Vain yksi vapautui Jololla

Muslimisissien Abu Sayyaf -ryhmä on vapauttanut yhden filippiiniläisen panttivangin Jolon saarelta Etelä-Filippiineillä, kertovat kansainväliset uutistoimistot. Samaan aikaan kuitenkin toiveet kaikkien muiden jäljellä olevien panttivankien vapauttamisesta hiipuivat, kun ryhmä viestitti olevansa valmis päästämään vain kaksi muuta panttivankia vapaaksi.

Jolon panttivanki vapaaksi 16.8.2000

Filippiinien hallituksen nimittämät neuvottelijat keskustelivat tilanteesta useiden tuntien ajan sissien kanssa panttivankileirillä, mutta palasivat neuvotteluista tyhjin käsin. Neuvotteluja lähellä olevien lähteiden mukaan sisseille olisi kuitenkin maksettu lunnaat ainakin kahden ranskalaisvangin vapauttamiseksi torstaina.

Pääneuvottelija Roberto Aventajado jaksaa suhtautua tilanteeseen kuitenkin valoisasti ja ennustaa, että kaikki panttivangit vapautetaan ennen viikonvaihdetta. Vielä tiistaina toiveet olivat korkealla sen suhteen, että kriisi olisi jo ollut lopuillaan ja panttivangit olisi saatu vapaiksi keskiviikon ja torstain aikana. Ensimmäinen takaisku saatiin kuitenkin jo tiistaina, kun sissit ilmoittivat, että vankien vapauttaminen lykkääntyy "viime hetken esteen vuoksi". Neuvotteluja johtaa libyalainen Rajab Azzarouq, joka on aiemmin toiminut Filippiineillä suurlähettiläänä.

Libyan rooli neuvotteluissa onkin viime aikoina vahvistunut ja Libyan johtaja Muammar Gaddafi on esittänyt suunnitelman kriisin lopettamiseksi. Suunnitelmassa Jolon saarelle suunnattaisiin runsaasti kehitysapua ja vastikkeeksi sissit vapauttaisivat hallussaan olevat länsimaiset panttivangit. Azzarouq on kiistänyt julkisuudessa esiintyneet arvailut, että Libya maksaisi Abu Sayyafin vaatimat noin 25 miljoonan dollarin suuruiset lunnasrahat panttivangeista.

Aby Sayyaf-sissejä (Arkistokuva)

Alun perin suunnitelamaan kuului, että vangit vapautettaisiin keskiviikkona, mutta Aventajadon mukaan sissit pelästyivät Filippiinien asevoimien joukkojen liikehdintää leirinsä ympärillä ja peräytyivät suunnitelman toteuttamisesta. Sissit pelkäävät, että asevoimat ryhtyvät hyökkäykseen heitä vastaan heti, kun panttivangit ovat vapaana. Abu Sayyafilla oli eilen vielä 20 panttivankia, jotka he sieppasivat malesialaiselta Sipadanin lomasaarelta lähes neljä kuukautta sitten. Vankien joukossa on edelleen kaksi suomalaista.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.