Vain presidentin ero riittää Ukrainan mielenosoittajille

Kiovan Itsenäisyydenaukiolle perjantai-iltana kokoontuneet mielenosoittajat olivat uhmakkaalla tuulella. Vaikka presidentti Viktor Janukovitsh oli pakotettu solmimaan rauhansopimus opposition kanssa, väki halusi enemmän.

-Mielenosoittajat uhkasivat ottaa vallan omiin käsiinsä, jos Janukovitsh ei eroa vuorokauden kuluessa, kertoi pelkällä etunimellään esiintyvä Igor STT:lle puhelimitse Itsenäisyydenaukiolta perjantai-iltana.

Janukovitshin kanssa sopimuksen tehneet oppositiojohtajat huudettiin pois lavalta.

-Mielenosoittajat kunnioittavat vain omia johtajiaan, jotka taistelivat heidän kanssaan.

Parlamentti nuiji lait läpi

Ukrainan parlamentti nuiji alkuillasta läpi lait, jotka armahtivat mielenosoittajat ja palauttivat maahan vuoden 2004 parlamenttivetoisen perustuslain.

Lisäksi parlamentti erotti vihatun sisäministerin Vitali Zahartshenkon ja kumosi lain, jonka perusteella oppositiojohtaja, ex-pääministeri Julia Tymoshenko oli tuomittu seitsemän vuoden vankeuteen vuonna 2011. Tymoshenkon odotetaan vapautuvan lähiaikoina.

Aukio oli ääriään myöten täynnä ihmisiä.

-Ihmiset pysyivät rauhallisina vain, koska viidentoista minuutin välein väen läpi kuljetettiin sankarivainajia.

Venäjä ei allekirjoittanut 

Sopimuksen mukaan presidentin valtaoikeuksia rajoitetaan ja presidentinvaaleja aikaistetaan. Vaalien ajankohdasta ei vielä sovittu. Presidentti Viktor Janukovitsh kertoi aiemmin päivällä, että maassa aloitetaan valmistelut uuden hallituksen muodostamiseksi. 

Tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista pitää sopimusta hyvänä kompromissina, vaikka siinä onkin paljon nielemistä osalle mielenosoittajista.

Venäjäkään ei riehaantunut juhlimaan saavutettua neuvotteluratkaisua. Sen edustaja ei allekirjoittanut sopimuspaperia, vaikka olikin läsnä tilaisuudessa.

-Venäjä haluaa pitää hyvät välit veljeskansaansa, mutta saa nähdä, onko se valmis noudattamaan periaatetta, että Ukraina päättää omista asioistaan, Raik pohtii.

Kolme miestä sovitteli 

Väkivaltaisuuksien luisuminen täyteen kaaokseen keskiviikon vastaisena yönä pääsi yllättämään EU:n, joka on soutanut ja huovannut Ukrainan poliittisen kriisin kanssa kuukausitolkulla. 

Lopulta vastuun sovittelusta ottivatkin hyvin henkilökohtaisesti kolmen maan ulkoministerit. Brysselissä ei pysytty tapahtumien vyöryessä edes kunnolla perässä siinä, mitä Kiovassa milloinkin tapahtuu.

Sovintosuunnitelma onkin EU:lle jonkinlainen voitto, mutta varsinaisen yhteisen ulkopolitiikan menestystarinana sitä ei voi pitää. Muun muassa ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton ja laajentumiskomissaari Stefan Fuhle ovat rampanneet Kiovassa pitkin talvea houkuttelemassa osapuolia neuvotteluratkaisuun. Jälleen kerran jäsenmaat ottivat kuitenkin ohjat tilanteen leimahdettua akuutiksi. 

Ristiriidat eivät poistu heti

Toisaalta kaikki osapuolet tietävät, että Ukrainassa pitkään kyteneet ristiriidat eivät poistu, vaikka akuutein kriisi on saatu taltutettua.

-Ratkaisevaa on suunnitelman toimeenpano, ja se tulee olemaan vaikeaa, Ashton arvioi perjantaina.

Myös Yhdysvallat jäi sovintoneuvotteluissa taka-alalle, vaikka vain pari viikkoa sitten maan Kiovan-lähettiläs moitti EU:n toimettomuutta hyvin rumin sanakääntein ja jäi nolosti kiinni nauhan vuodettua julkisuuteen.

 

Lue myös:

    Uusimmat