Vain noin puolet pääsee lomakotijärjestöjen lomalle

Vain noin puolet hakijoista pääsee lomakotijärjestöjen lomalle. Kymmenen järjestön tekemän selvityksen mukaan suuri osa hylätyistä kuitenkin täytti loman myöntämiselle asetetut perusteet.

Noin yhdeksän kymmenestä hakijasta eli sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, että heidän lomahakemuksensa olisi pitänyt hyväksyä. Viime vuonna järjestöille saapui saapui 110 000 lomahakemusta, joista 66000 hyväksyttiin. Lomajärjestöjen neuvottelukunnan puheenjohtajan Voitto Mustosen mukaan suurin osa hylkäyksistä selittyy sillä, ettei järjestöillä ollut tarpeeksi rahaa tai tilaa lomien järjestämiseen. Hylätyt ja hyväksytyt hakemukset eivät siksi poikenneet kovin paljon toisistaan.

-Noin 40 prosentilla hakemus hylättiin siksi, että hakija oli saanut lomatukea kahden edellisen vuoden aikana, Mustonen selventää. Tutkija Minna Pietilän mukaan lomatukea hakevat pienituloiset ja vähän koulutetut ihmiset. Hylätyistä puolet ilmoitti tuen hakemisen syyksi tiukan taloudellisen tilanteen. Hylättyjen joukossa oli enemmän lapsiperheitä kuin hyväksyttyjen joukossa. Pietilä arvelee tämän johtuvan siitä, että lapsiperheet haluaisivat lomansa pääosin koulujen loma-aikaan. Järjestöjen lomatoimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys, joka tukee lomia noin 70 miljoonalla markalla vuosittain. Omavastuuosuuksista kertyy 7 miljoonaa markkaa.

Lisää tietoa - ja lomia

Lomajärjestöt järjestävät sekä virkistyslomia että niin sanottuja erityisryhmälomia. Jälkimmäiset on tarkoitettu esimerkiksi omaishoitajille, päihdeongelmaisille, dementiapotilaille ja vankiloista vapautuville. Lomia voi hakea kuka tahansa suomalainen. Selvityksessä kymmenen lomakotijärjestöä halusi tietää, kohdentuvatko heidän lomansa oikein ja miten erityisryhmätoiminnan odotukset ovat toteutuneet. Jälkimmäistä tarkoitusta varten tutkimukseen haastateltiin 57:ää erityisryhmälomalla ollutta.

-Tutkimus osoitti, että teemme työtä oikeaan suuntaan, Mustonen sanoo. Hänen mukaansa selvitys ei paljastanut uusia erityisryhmiä, joille lomia pitäisi suunnata. Sitä vastoin tiedottamista ja lomien määrää toivottiin lisää. Lähes kaikki selvitykseen osallistuneet sanoivat, että loma oli lievittänyt yksinäisyyttä ja uupumusta. Tutkimuksessa olivat mukana Huoltoliitto, Kotien puolesta keskusliitto, Lomakotien liitto, Lomaliitto, Lomayhtymä, Maaseudun terveys- ja lomahuolto, Perhelomat, Pienviljelijäväen lomakotisäätiö, Solaris-lomat ja Virkistys- ja kylpylälomat.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat