Mainos

Vain kolmasosa eläinsuojelurikoksista johtaa tuomioon

Eläinsuojelurikoksista langetetaan Suomessa edelleen lieviä tuomioita. Vain kolmannes poliisin tietoon tulleista eläinsuojelurikoksista johtaa tuomioon.

Oikeusministeri Tuija Brax uskoo, että tuomiot tulevat pidentymään ensi vuonna tehtävän lakiuudistuksen myötä. Uudistusta on kuitenkin arvosteltu tehottomana ja määrittelyltään liian laveana.

Braxin mukaan tuomiot eläinrääkkäyksistä ovat viime vuosina koventuneet.

- Me ollaan nähty että tuomiot ovat olleet kovenemaan päin. Sitä olemassa olevaa lain asteikkoa on käytetty hieman ankarammin.

Tilastot kuitenkin osoittavat, että poliisin tietoon tulleista eläinsuojelurikoksista vain kolmannes johtaa tuomioon. Alle puoli prosenttia tuomituista joutuu vankilaan.

Ensi vuonna rikoslakiin on tulossa eläinsuojelurikoksen törkeä tekomuoto. Maksimirangaistus törkeästä eläinrääkkäyksestä on neljä vuotta vankeutta.

Poliisi kaipaa perehdytystä eläinsuojeluasioissa

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniön mukaan poliisin resurssit tutkia eläinsuojelurikoksia vaihtelevat paikkakunnittain.

- On paikkakuntia ja poliiseja, jotka lähtevät liikkeelle nopeasti ja asiantuntevasti selvittämään asiaa eläinten hyvinvointia ajatellen. Mutta on myös tilanteita että poliisi ei lähde, ei ehdi.

Poliisi saa tiedon noin 300 eläinsuojelurikoksesta vuosittain. Eräs nyt syyteharkintaan edennyt tapaus sattui viime kesänä Jokelassa. Heinäkuussa toinen jokelalaisen Heinon perheen kissoista ammuttiin jousella kodin pihalle.

- Kissa oli silloin vielä elossa, se kun löydettiin. Kissassa kiinni oli 60-senttinen nuoli, kertoo Petri Heino.

Pitkä hiilikuitunuoli oli osunut kissan vatsaan ja takajalkoihin.

- Kissa oli ihan rauhallinen, mutta vammat olivat lopulta niin pahat, että se piti lopettaa.

Perheen äiti näki tutun ampujan poistuvan paikalta. Vaikka tapaus on edennyt syyteharkintaan, poliisi myöntää, että tutkinnassa olisi ollut toivomisen varaa.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Keski-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario, Markku Lylykangas näkeekin, että poliisia tulisi perehdyttää enemmän myös eläinsuojeluasioihin.

- Ei meidän osaaminen ja asiantuntemus parhaalla mahdollisella tasolla ole. Poliiseille pitäisi suunnata koulutusta myös eläinsuojeluasioissa.

Katso Nina Rahkolan juttu

Katso Päivi Taljan juttu

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja