Mainos

Vain kolmannes Suomessa syödystä kalasta on kotimaista

Yhä harvempi Suomessa syöty kala on kotimainen. Asia selviää Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilastosta. Ihmisten ravinnoksi käytetystä kalasta noin kolmannes oli vuonna 2011 kotimaista, ja osuus vähenee.

STT:n haastattelemien ammattikalastajien ja kalatukkureiden kokemuksen mukaan kiinnostus kotimaiseen sisävesikalaan on kuitenkin kasvussa.

Kysyntä on Kalatukku Hätälä Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Matti Isohätälän mukaan niin suurta, että tarjonta ei pysty tällä hetkellä edes vastaamaan siihen.

Kalastajien mukaan kalasta on kuitenkin vaikea saada käypää hintaa. Kalatuotteen kuluttajahinta voi sen sijaan nousta korkeaksi, mikä saattaa ohjata kuluttajan valitsemaan halvemman tuontikalan.

– Ammattikalastaja on kalakaupan torppari, Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtaja Markku Myllylä sanoo.

Matti Isohätälän mukaan tuottajahintaa pitäisi nostaa, jotta alalle saataisiin uusia kalastajia vastaamaan kysyntään.

Isohätälän mukaan kalan hinta pysyisi tasapainossa parantamalla kotimaisen kalan saatavuutta esimerkiksi poliittisella päätöksenteolla.

K-ruokakaupoista kerrotaan STT:lle, että kuluttajille myytäisiin enemmänkin kotimaista järvikalaa, mutta sen saatavuus saattaa olla huonoa ja sesonkikausi lyhyt. Kesko ei kommentoi kalan markkinahintoja.

STT ei tavoittanut S-ryhmää kommentoimaan asiaa.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.