Mainos

Vain joka viides lapsi saa riittävästi syöpähoitoa

Vuosittain syöpään sairastuu noin 250 000 lasta eri puolilla maailmaa.

Tänään vietetään kansainvälistä lasten syövän päivää. Kolmatta kertaa järjestettävän Kansainvälisen lasten syövän päivän teemana ovat tänä vuonna lasten oikeudet.

Vuosittain syöpään sairastuu noin 250 000 lasta eri puolilla maailmaa. Heistä vain noin 20 prosentilla on mahdollisuus riittävään hoitoon. Neljä viidestä syöpäsairaasta lapsesta elää köyhissä maissa, joissa selviytymismahdollisuudet ovat huonot.

Länsimaissa syöpään sairastuneista lapsista parantuu keskimäärin 70 prosenttia. Suomessa parantumisprosentti on noin 80.

Syinä kehitysmaiden huonoon tilanteeseen ovat muun muassa julkisen terveydenhuollon ja sosiaaliturvan kehittymättömyys sekä väestön alhainen koulutustaso. Lasten aliravitsemus ja asuinolojen puutteellisuus heikentävät tilannetta entisestään.

"Eri maiden tehtävä yhteistyötä"

YK:n lapsen oikeuksien julistuksessa todetaan, että jokaisella lapsella on oikeus elämään ja sairaana lapsella on oikeus hoitoon sekä hoidon jälkeiseen kuntoutukseen. Kansainvälinen syöpäsairaiden lasten vanhempien järjestö ICCCPO vetoaakin nyt YK:hon, jotta myös köyhien maiden syöpäsairaat lapset saisivat tarvitsemansa hoidon. Tähän vaaditaan eri maiden yhteistyötä.

- Etenkin köyhissä maissa tarvitaan parempaa diagnosointia ja pääsyä hoitoon. Lisäksi pitäisi tukea syövästä toipuvia lapsia ja heidän perheitään, jotta he eivät joudu yhteiskunnassa huonompaan asemaan kuin muut, sanoo varapuheenjohtaja Geoff Thaxter ICCCPO:sta.

Thaxterin mukaan syöpäsairaiden lasten vanhemmat ajavat lasten asiaa parhaiten, mutta tilanteen muuttamiseen tarvitaan lisäksi hallitusten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyötä.

ICCCPO:n tavoitteena on, että syöpäsairaalla lapsella on mahdollisuus hyvään hoitoon ja kuntoutukseen riippumatta siitä, missä maassa hän asuu.

Viime vuoden kansainvälisenä lasten syövän päivänä kerättiin yli 400 000 euroa, jotka lahjoitettiin syöpäsairaiden lasten tukemiseen eri puolilla maailmaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.